Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

31 tradicionális húsvéti fogás a Föld minden tájáról – 3. rész

2019. április 20.

Cikksorozatunk első részében lengyel és litván tradicionális ételekkel, a folytatásban pedig olasz és brit húsvéti fogásokkal ismerkedtünk meg. Sorozatunk befejező részében Görögországba kalauzolunk el benneteket.

 

Tsoureki

Fotó: 123RF

Habár Görögországban az ortodox húsvét a katolikus ünnephez képest más napra esik, ez nem jelenti azt, hogy kevesebb finomság kerülne az ünnepi asztalra. Mindenhol megtalálhatjuk a báránysültet, a piros tojást és a tsourekit, amely narancsos, fűszeres fonott kalács. Amikor a tészta megkel, piros tojásokat ültetnek a tetejére, majd így kerül a sütőbe.

 

Tiropitas

Fotó: 123RF

Amíg sül a bárány, a görögök különböző sajtos péksütiket rágcsálnak, ezek közül a legkedveltebb a tiropitas. Rétestészta háromszögek négy különböző fajta sajttal megtöltve. Jól hangzik, ugye?

 

Kalitsounia

Édes sajtos sütemény, leggyakrabban Kréta szigetén fogyasztják. A gyúrt tésztát joghurttal, konyakkal készítik, majd sajttal, fahéjjal és narancshéjjal töltik meg. Néha sütőben, máskor olajban sütik ki.

 

Tzatziki

Fotó: 123RF

Ezt az ételt biztosan nem kell bemutatni senkinek, ám újdonság lehet, hogy húsvétkor is az asztalra kerül. Az uborkás mártogatós a görög konyha alapfogása, az egyik legismertebb görög étel.

 

Töltött szőlőlevél

Fotó: 123RF

A Dolmathakia me kima szintén híres görög előétel. A töltelék rizsből, kaporból, mentából és marha- vagy bárányhúsból áll.

 

Aavgolemono

Görög csirkeleves, szinte minden helyi étterem étlapján megtalálhatjuk. A töltött szőlőlevelek szószaként is fel szokták szolgálni.

 

Patates sto Fourno

A sült burgonya a báránysült kedvelt köretének számít, ez a görög verzió olívaolajjal, oregánóval, fokhagymával és citromlével ízesített.

 

Spanakopita

Fotó: 123RF

Szinte minden görög családnak megvan a maga titkos receptje. A tésztarétegek krémes fetát és spenótot rejtenek.

 

Galaktoboureko

A görög húsvéti menü is bővelkedik édes süteményekben. A galaktoboureko rétestésztából készül, és citrusos sziruppal öntözik meg.

 

Koulourakia

Fotó: 123RF

Vajas sütemény szezámmaggal megszórva. Gyakran szolgálják fel kávé mellé.

 

Forrás: the spruce eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.