Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

31 tradicionális húsvéti fogás a Föld minden tájáról – 1. rész

2019. April 17.

Nálunk sonka, tojás és kalács nélkül biztosan nincs húsvét. De vajon mit fogyasztanak más nemzetek ezen az ünnepen? Izgalmas válogatásunk első része következik, amelyben a lengyel és a litván tradicionális ételeket vettük górcső alá.

 

Lengyelország

Rozsleves, avagy a Żurek

Fotó: 123RF

Kezdjük rögtön egy levessel! A lengyel húsvéti menü része ez a leves, amelynek alapja a żur, azaz az erjesztett rozsliszt, amit az ünnep előtt már egy héttel előkészítenek. A levesbe kerül még klasszikus lengyel kolbász, burgonya és keményre főtt tojás is.

 

Fehér borscs

Fotó: 123RF

A fehér borscs szintén tipikus lengyel leves. Minden családnak megvan a maga bevált receptje, általában burgonya, fokhagyma, tejföl, kolbász, tojás és rozskenyér kerül bele.

 

Töltött tojás (Jajka Faszerowany)

Hasonlít a kaszinótojásra, ám zsemlemorzsával be is panírozzák, a tölteléke pedig sonkából, sajtból, mustárból és tejfölből áll.

 

Dinsztelt lila káposzta

Talán a legkímélőbb étel az ünnepi asztalon, gyakran a főétel körete, amely lehet szinte bármilyen húsétel (báránycsülök, malacsült, sült sonka, pulyka). Általában valamilyen krumpliétel és torma is jár még mellé.

 

Chalka

A legkedveltebb lengyel fonott kalács. Klasszikus élesztős tésztát készítenek meleg tejből, vajból, cukorból, tojásokból, lisztből és mazsolából, kelesztés után három részre osztják, majd befonják. Ezután kel még egy keveset, majd aranyszínűre sütik.

 

Báránytorta

Fotó: 123RF

Forma segítségével készülő süti. A kreatív vendéglátók egész kis életképeket szoktak berendezni a tortával, például a bárányt zöldre színezett kókuszcsipsz „fűbe” helyezik.

 

Babka Wielkanocna

Ehhez a kuglófhoz tradicionálisan 15 tojásra van szükség, nem aprózzák el, az biztos… Belül általában mazsolás, de citromlével is szokták ízesíteni.

 

Mazurek Królewski

Fotó: 123RF

Még egy utolsó lengyel édesség. Mandulakrém vagy valamilyen befőtt kerül a tetejére, például barack, cseresznye vagy málna, esetleg szárított gyümölcs, illetve magok.

 

Litvánia

Cepelinai, a litván burgonyagombóc

Fotó: 123RF

A litván cepelinai a léghajóról (zeppelin) kapta a nevét a formája miatt. Hússal vagy sajttal töltik meg.

 

Vedarai, vagyis burgonyakolbász

Fotó: 123RF

A húsvét reggeli templomlátogatás után hazatérő litván családoknál különleges menü kerül a reggeli asztalra. A családtagok közösen fogyasztanak el egy tojást, ez az egységüket szimbolizálja, és mindenkinek jut egy főtt tojás is, amely pedig az újjászületést jeleníti meg. A főétkezés a vacsora, ekkor sült malac, csirke, sonka, bárány és vedarai kerül az asztalra, amely egy burgonyából készülő, kolbászhoz hasonlító étel. Lehet teljesen húsmentes, de vannak olyan receptek, amelyek a szalonnát is a hozzávalók közé sorolják.

 

Kugelis

Fotó: 123RF

A burgonya sok litván étel alapja, a kugelis fő alapanyaga is ez. Klasszikus köret, amely egyébként az ország egyik nemzeti étele is, így húsvétkor sem hagyják ki. Reszelt krumplit kevernek össze szalonnával, tojásokkal, tejjel és liszttel, majd aranybarnára sütik.

 

Velykos Pyragas

Édeskés élesztős kenyérféle mazsolával, Litvániában a vacsora végén kerül az asztalra. Az egyik legfinomabb gyümölcskenyér sokféle gyümölccsel, dióval és fahéjas-cukros töltelékkel.

 

Paska

Fotó: 123RF

Túrós (friss cottage cheese) desszert tejszínnel készítve, mandulával, gyümölcsökkel vagy cukorkákkal díszítve.

 

Aguonu Sausainiukai

Mákos keksz, tejföllel készítik, majd porcukorral megszórva tálalják.

 

Forrás: the spruce eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Húsvéti receptek ünnepre készen

Húsvéti receptek ünnepre készen

Mi már nagyon készülünk a hétvégére!
Húsvéti csokitojás

Húsvéti csokitojás

Az idei tojáskereséshez készítsetek csokitojásokat is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!