31 tradicionális húsvéti fogás a Föld minden tájáról – 2. rész
2019. April 19.Cikksorozatunk első részében lengyel és litván tradicionális ételeket „kóstoltunk”, most olasz és brit tájakon folytatjuk a kalandozást. Tartsatok majd velünk a befejező részben is, ekkor görögországi ízutazásra invitálunk benneteket.
Olaszország
Torta Pasqualina – olasz húsvéti pite
A sós pitetészta ricottás-spenótos tölteléket és egészben főtt, azaz megsült tojásokat rejt.
Olasz menyegzői leves
Az olasz esküvői leves, a minestra maritata vagy minestra di Pasqua (klasszikus leves marhából, sertésből és fodros kelből) gyakran kerül a húsvéti asztalra. Mindkét fajtája nagyszerű bevezetője a sült báránynak, amely az egyik leggyakoribb főétel.
Nápolyi torta
A Pastiera Napoletana nem más, mint egy finom ricottás torta narancsvirágvízzel ízesítve.
Nagy-Britannia
Báránycsülök
Nagy-Britanniában ez az étel a húsvéti vacsora klasszikus főfogása, egyszerűen fokhagymával készítik, és rozmaringgal díszítve tálalják.
Bárány roston
A báránysült nem csupán a briteknél, hanem a világon többfelé is igencsak elterjedt. Nem csoda, hiszen a zsidó húsvét tradicionális étele, amely az utolsó vacsora része is volt.
Simnel torta
A böjt végét jelzi ez a torta, fűszerekkel, gyümölcsökkel és marcipánnal töltik meg.
Hot Cross Bun
Szinte minden országnak megvan a maga húsvéti péksüteménye, így az angolok sem maradhatnak ki a sorból. Finom, kalácsra emlékeztető kelt sütemény, nevét kereszt formájú díszítéséről kapta.
Forrás: the spruce eats