Piacra mész? Ez az 5 dolog kerüljön bele ősszel a kosaradba!
2019. October 21.Legyen apró helyi vagy termelői piac, netán nagyvárosi vásárcsarnok, ez az 5 élelmiszer biztosan kapható lesz ősszel. Pakoljunk belőlük bőven a kosarunkba, hogy feltankoljuk szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Édesburgonya
Az utóbbi években az édesburgonya valóságos sztárrá nőtte ki magát. Gazdag C-vitaminban – és csak ismételni tudjuk magunkat, erre óriási szükségünk lesz a vírusos-bacilusos téli hónapokban. Itt azonban még nem ér véget a felsorolás, hiszen sok csonterősítő D-vitamin, illetve a szívre, valamint az érrendszerre jótékony hatású B6-vitamin is található benne. Vas-, magnézium-, kálium- és béta-karotin forrás, és ha mindez még mindig nem lenne elég, szervezetünk cukorháztartását sem terheli meg.
Savanyú káposzta
Igazi vitaminbomba! Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, rostokat, fehérjét, nátriumot, vasat, mangánt, folsavat, rezet, káliumot, valamint C6-, B- és K-vitamint. A savanyítás ideje alatt a mikroorganizmusok a káposztában található cukrot szén-dioxiddá és szerves savakká alakítják. Létrejönnek a probiotikumok is, amelyek könnyebben emészthetővé teszik az ételt, így gyomrunk jobban fel tudja szívni a káposztában található vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezért lesz a savanyú káposzta még egészségesebb, mint a friss. A probiotikumok segítik fenntartani a gyomrunkban található baktériumok között az egyensúlyt, ez pedig egyúttal az immunrendszerünket is erősíti. Fontos, hogy a levét is fogyasszuk. Kitűnően tisztítja a bélrendszert, elpusztítja a bélflórában található káros baktériumokat, emellett a májat is tehermentesíti.
Sütőtök
A másik narancssárga finomság! Jó hír, hogy ebben a zöldségben is bőven találunk C-vitamint, és magas a karotintartalma is, amely segít megőrizni az éleslátást. Tele van antioxidánsokkal, így hatékonyan erősíti az immunrendszert. Sok benne a rost, ezért a kiegyensúlyozott anyagcserében szintén fontos szerepet játszik. Sőt, mivel rostokkal hamar eltelünk, a fogyásban is segítségünkre lehet. Magas káliumtartalmának köszönhetően pedig vértisztító, méregtelenítő hatású. Mindezeken túl gazdag az úgynevezett fitoszterolokban, amelyek a kutatások szerint csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét a szervezetünkben.
Gombák
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy erdei gombákat csak megbízható árustól szerezzünk be! Ha pedig őszi kirándulásaink alkalmával mi magunk gyűjtögetnénk az erdő kincseit, mindenképpen vizsgáltassuk meg szakértővel! A biztonságos forrásból származó gombákat viszont érdemes beiktatni az étrendünkbe, hiszen alacsony a kalóriatartalmuk, tele vannak hasznos ásványi anyagokkal és vitaminokkal, immunerősítő hatásúak, sőt még az anyagcserénket is javítják. Sok káliumot, vasat, kalciumot és foszfort tartalmaznak, illetve a vitaminokról se feledkezzünk meg: D-, E-, K- és B-vitaminokban egyaránt gazdagok.
Brokkoli
A brokkoli az egyik legtáplálóbb zöldségféle. A karfiollal, a kelbimbóval és a káposztával együtt olyan élelmiszer, amely csökkentheti szervezetünkben a rák kialakulásának kockázatát. Magas rosttartalma révén megköti a gyomorsavat emésztőrendszerünkben, ezáltal megkönnyíti a koleszterin kiválasztását. Sok omega-3 zsírsavat és antioxidánst tartalmaz, ezért a gyulladáscsökkentésben és az immunerősítésben egyaránt fontos szerepet játszik. Magas kalcium és K-vitamin tartalma pedig a csontritkulást akadályozhatja meg, erősíti a csontokat, ezért fogyasztása különösen ajánlott időseknek és gyerekeknek. Segíti az emésztést, megakadályozza a szorulást, kiegyensúlyozza a vércukorszintünket. Emellett jó szolgálatot tesz akkor is, ha fogyni szeretnénk, illetve kiűzi szervezetünkből a méreganyagokat. Béta-karotinban, valamint A-, B-, C- és E-vitaminban szintén gazdag.