Otthon nyaralunk! 1. rész – Reggelizz úgy, akár egy utazáson!
2020. August 1.Az idei év más, mint a többi: kevesebbet mozdulunk ki otthonról, és sokunk a hosszabb külföldi nyaralást is elhalasztotta jövőre – bízva abban, hogy addigra csillapodik a szinte az egész világot érintő vírushelyzet. Hiszem azonban, hogy messzi utazás nélkül is kikapcsolódhatunk, akár eddig ismeretlen magyar tájak felfedezésével, akár a saját otthonunk falai között. Nem kell hatalmas és költséges dolgokra gondolni, pár apró új rituálé, program is segíthet abban, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, és új élményekkel gazdagodjunk ezen a furcsa, felemás nyáron.
Az utazások és a reggelizés fogalma valahogy elválaszthatatlan számomra. Jöhetnek a szállodai svédasztalok, az apartmanos napindító étkezések (a legjobb, ha előtte jól be is vásárolunk a helyi piacon vagy boltban), sőt még az autópálya melletti pihenők éttermeiben elfogyasztott szendvicses, cappuccinós reggelizésnek is megvan a maga bája. Ezeket az élményeket csempészem idén a saját étkezőasztalunkra (és szép időben a napsütéses teraszunkra). Igaz, hogy a reggeli nem készen érkezik, de egy bőséges, kiadós és a hétköznapitól eltérő étkezés előkészítése megér minden perc fáradtságot. Mutatom, én mikkel szoktam meglepni magunkat.
Házi péksüti – fahéjas kalács
Tavaly augusztus óta nevelgetek-etetgetek vadkovászt, így kovászos kenyér szinte mindig kerül az asztalra. Mellé néha édes és sós péksütiket is sütök (a nem kovászolók kedvéért élesztős recept jön).
Hozzávalók (2 kalácshoz):
A tésztához:
50 dkg liszt
2 nagy csipet só
10 dkg vaj
kb. 2,8 dl tej
1 teáskanál cukor
fél kocka friss élesztő
1 tojás
A töltelékhez:
8 dkg vaj
4-5 evőkanál cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
A lisztben elkeverjük a sót, hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Közben a tejet meglangyosítjuk. Kimérünk 1,5 dl-t, hozzászórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Ezután a tésztához adjuk a tojással együtt. Gyúrni kezdjük, apránként hozzáadjuk a többi tejet, puhább, rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Mindkettőt pár mm vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a cukor és a fahéj keverékével. Feltekerjük 1-1 hengerré. A hengereket hosszában, középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végük (pár cm hosszan) egyben maradjon. A két szárat ezután egyszerűen összefonjuk úgy, hogy a vágási felület mindig felül legyen. A végeket eldolgozzuk. A két kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, közben előmelegítjük a sütőt. 190-200 °C-on kb. 25-28 perc kell nekik, időközben a tetejük letakarható alufóliával. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.
Chiapuding
Nyáron, a melegben kevésbé esik jól a zabkása. Ilyenkor inkább a behűtött chiapudingra szavazok, amit gyümölccsel (vagy az épp frissen eltett baracklekvár maradékával) tálalok.
Hozzávalók (1 adaghoz):
15 dkg görög joghurt
kb. 2-3 teáskanál chiamag
édesítő ízlés szerint
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd lefedjük. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap kedvünk szerint díszítjük.
Omlett – felturbózva
Ha már nem jutottam el idén Olaszországba, legalább az omlettem legyen mediterrán ízvilágú! Némi zöldfűszer a tojásos masszába bőven elegendő, hogy a megszokottól eltérő omlettet tálalhassak.
Hozzávalók (1 adaghoz):
3 tojás
2-3 zsenge bazsalikomlevél
2-3 zsenge oregánólevél
só, őrölt fekete bors
kevés olívaolaj a sütéshez
5-5 db magozott fekete és zöld olajbogyó
5 dkg mozzarella sajt
ízlés szerint sonka
A tojásokat villával felverjük. Hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, a felmelegített olívaolajon sütni kezdjük. Amikor kezd szilárdulni, az egyik oldalára rászórjuk a felkarikázott olajbogyókat, illetve megpakoljuk a felszeletelt mozzarellával és opcionálisan sonkával. Lapáttal alányúlva félbehajtjuk, majd még egy kicsit sütjük. Zöldségekkel tálalhatjuk.
Humusz
Nem teljesen klasszikus, ezért nevezzük nyugodtan csicseriborsókrémnek! Mivel nagyon szeretem a csicseriborsó ízét, fokhagyma nélkül is gyakran készítem.
Hozzávalók (4 kis adaghoz):
1 konzerv (24 dkg-os kiszerelés) csicseriborsó
pár evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál frissen facsart citromlé
só
A csicseriborsót leszűrjük, a konzervlevet megtartjuk. A szemeket késes aprítóba szórjuk (pár szemet félretehetünk a díszítéshez), majd a konzervlé és az olívaolaj apránként adagolásával krémesre törjük. Citromlével és sóval ízesítjük. Házi bagettel, kenyérfélével az igazi!