Őszi kedvencünk, a gesztenye
2022. October 19.A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozó csemege. Nem összekeverendő a vadgesztenyével. Nagyon hasonlítanak egymásra, de csak hasonlítanak, a vadgesztenye más növénycsaládba tartozik és étkezésre nem alkalmas, kifejezetten mérgező. A gesztenyefa több fajtája megél hazánkban, leginkább Zalában. Kedveli a csapadékot, ezért szárazabb közegben csak locsolással marad meg. Megfelelő környezetben több száz évig él. A makktermés, azaz a fogyasztható gesztenye a kupacsokban fejlődik. Néhány fajtájánál jellemzően a kupacsokban 2-3 kisebb gesztenye lapul, de van olyan fajta is, ahol 1 nagyobb. Amit az utcai árusoknál kapunk frissen sütve, az kifejezetten olyan gesztenyefa termése, amit úgy nemesítettek, hogy a kupacsban csak 1 nagy szem fejlődjön ki.
Egészségünkre jótékony hatással van. Lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így az a szervezetet nem terheli meg, bátrabban fogyaszthatjuk. Tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, B-, C- és E-vitamin található benne, illetve magnézium-, vas-, kálium- és foszforforrás. Tartalmaz szaponint is, ami nemcsak a mosáshoz jó, hanem élettanilag is kedvezően hat a szervezetre. Csökkenti a gyulladást, görcsoldó, rugalmasan tartja az ereket, köptető hatása van. És hasmenésnél is bevethető. Szuper antioxidáns. Külsőleg bőrbetegségek kezelésére használják, illetve csodaszer narancsbőr ellen.
Ez is érdekelhet: Ezeket a dolgokat ne tedd a mosogatógépbe!
Nem csupán maga a gyümölcs, a fa egyéb részei is felhasználhatóak. A fakéregből és a falevélből készült főzet légúti megbetegedés esetén hasznos. Mi több, a gesztenyeméz maga is csodaszer. Szív- és érrendszeri betegeknek ajánlott, rugalmassá teszi az ereket, segít a visszeres panaszoknál. Továbbá vérszegénység, gyengeség és étvágytalanság esetén is bevethető. Sőt, afrodiziákum.
Konyhai felhasználás terén legismertebb formája a gesztenyepüré, amit süteményekhez és desszertekhez használunk, illetve a sült gesztenye. De lehet főzni is, fermentálni, húsokba betölteni. A sült gesztenye fagyasztható, ha sok van a kertben, leginkább így érdemes tárolni. Ugyanis a friss gyümölcs csak pár napig fogyasztható. A gyümölcsből készül még gesztenyeliszt. Ez a liszt gluténmentes, manapság egyre felkapottabb. Használják sütemények és kenyerek készítéséhez.
Szaponin tartalma miatt mosáshoz és tisztítószerek készítéséhez szintén jó. Mivel a gyümölcs az almához képest ritkább és emiatt értékesebb, ezért inkább az élelmiszeriparban használják fel. Tisztítószerként a vadgesztenye felhasználása gazdaságosabb. Azokat a fajtákat pedig, ahol a kupacsban több apró gesztenye van, liszthez vagy állatok takarmányához hasznosítják.
Tipp: