Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Óriási sikere lett a viagrás kávénak, de vissza kellett hívni a boltokból!

2022. December 9.

A szemfüles gyártó az USA-ban talált egy kiskaput az élelmiszer-jelölési szabályzatok szigorú előírási között, és olyan instant kávét pörgetett a piacon, ami tele volt a Viagrához hasonlatos hatóanyaggal – két éven át, mielőtt nemrég betiltották a terméket. 

Mindezt hogyan? Nos, természetesen Amerikában is legalább annyira nyakatekert és alapos szabályzat köti az élelmiszeripar szereplőinek kezét, mint Magyarországon. A fiaskó csakis úgy történhetett, ami hasonlatos a Coca-Cola hétpecsétes titokként kezelt receptjéhez. A termék hátulján ugyanis csak az szerepelt: szabadalmazott keverék, ami annyit jelent: titkos összetevők, vagyis: nem kell az orrodra kötni, hogy mi van igazából benne.

Ezt a két szót ezért sokan amolyan védőhálónak tekintik, és erre hivatkozva nem is közlik, hogy mi kerül egy-egy ételbe, italba. Ez persze sokszor visszaélésekre adhat okot, lásd most a texasi székhelyű Bestherbs Coffee esetében, akik simán árulhatták viagrás instant kávéikat. Ez a gyakorlat azért is veszélyes, mert így a gyártók nem kötelesek feltüntetni, hogy egy-egy anyagból pontosan mekkora adag megy az élelmiszerbe, ami így sok embernél potenciális kockázatot jelenthet.

Kiderült: ez az étrend 500%-kal növeli az erekciót!

A New of Kopi Jantan Traditional Natural Herbs Coffee szerencsére csak neten volt beszerezhető, amíg a szövetségi élelmiszerügyi hivatal felhívására a cég önként vissza nem hívta termékeit. A problémás összetevő a desmethyl carbodenafil volt, ami gyakorlatilag ugyanaz a kémiai vegyület, ami a Viagra potencianövelő hatását is kiváltja. Ez ugye, „egy természetes alapanyagokból” készülő kávé esetében minimum furcsa.

A viagrás kávéval együtt a cég két másik termékét is kénytelen volt visszahívni, miután tongkat alit, egy maláj fa gyökerét találták benne. Ezt a malájok hagyományosan a férfi termékenység növelésére használják, miközben igaz, hogy rövid távon javítják a spermatermelődést, de hosszabb távon erekciós- és hormonális zavarokhoz vezethet a szedése.

Lehet, hogy a fenti két szer nem mindenkire veszélyes, de sok potenciális vásárlónak veszélyesen csökkentheti például a vérnyomását, és túlságosan kockázatos a fogyasztása azoknak is, akik magas koleszterinnel, vérnyomással, szívpanaszokkal, vagy cukorbetegséggel kénytelenek együtt élni.

Az ilyen eseteket több, egymástól független szabályozás hivatott azóta kizárni, azonban főként az élelmiszerek esetében előfordulhatnak ilyen visszaélések. Természetesen a hivatalok komolyan veszik a szabadalmazott keverékek rendszerét, és elvileg a gyártók csak azokat az alapanyagokat használhatják fel olyan mennyiségben, amelyek és ahogy ezen a listán szerepelnek.

Tényleg léteznek afrodiziákumok? Ennyiben múlhat a jó szex az étkezésen

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!