Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

A kávé egy újabb előnyére derült fény

2022. September 29.

Nem feltétlenül csak a lábaink fáradnak el egy kiadós biciklizés után: van, hogy a szemeinket is megviseli az edzés. Szerencsére azonban ott a kávé, amely segít megakadályozni ezt a hatást. Szeptember 29. a kávé világnapja, mikor máskor beszélnénk a témáról? 

Az új-zélandi Aucklandi Egyetem munkatársa, Dr. Nicholas Grant és csapata kutatása szerint az élénk testmozgás csökkentheti a központi idegrendszer izomfunkciót irányító képességét. Ez pl. azt jelenti, hogy egy hosszú kerékpártúra elfáradnak a lábaink – nem túl meglepő tudományos tény. Kiderült azonban, hogy nem csak a lábaink, a szemeink is elfáradnak az intenzív hosszú ideig tartó testmozgás hatására!

Az kutatás során 11 gyakorlott kerékpárost kértek arra, hogy szobabiciklin tekerjenek 3 órán keresztül. Voltak a résztvevők között, akik kávét is vettek magukhoz a 3 órás teszt során (konkrétan két csészének megfelelő adagot), míg a kontrollcsoport csupán koffeinmentes placebo-oldatot kapott.

Bizonyítást nyert, hogy a koffein képes arra, hogy bizonyos neurotranszmitterek aktivitását növelje, márpedig sejthető a korábbi kutatások alapján, hogy épp a neurotranszmitterek gyengülése az, amely a fáradtságot okozza. Az agysejtek közötti kommunikációért a neurotranszmitterek felelnek.

Kávé és energiaital vezetéshez: árt vagy használ?

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!