Nyers tojás, mosatlan gyümölcs, lejárt tej: 7 élelmiszerbiztonsági mítosz és az igazság
2022. August 16.Az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hatóság összegyűjtött néhány fontos szabályt, amelyet többségünk hallott már. Egy részük igaz, egy részük hamis – akárhogy is, ezekkel nem árt tisztában lenni.
1-es szabály: Ha a tej lejárt, tilos meginni, hiába csak egy-két napról van szó.
A valóság: Nem feltétlenül.
Egy-két nap élelmiszerbiztonsági szempontból még nem veszélyes, egyszerűen inkább ízlésbeli dologról van szó. Nagyjából három nap a lélektani határ, onnantól minden nappal nagyobbak az élelmiszerfertőzés esélyei, különösen ha a veszélyeztetettek közé tartozunk: a gyerekek, a várandósak, a betegek és a 65 éven felüliek kerüljék a lejárt szavatosságú tejtermékeket.
2-es szabály: Ne igyunk olyan pohárból, ami egész éjjel az asztalon állt.
A valóság: Nyugodtan ihatunk.
Ha éjjelre az asztalra készítünk egy pohár vizet, ami még délben is ugyanott van, nyugodtan megihatjuk annak tartalmát, a vízben ugyanis nincs olyan összetevő, ami megromolhat.
3-as szabály: A fehér elszíneződés a csokoládén azt jelzi, hogy az édesség megromlott.
A valóság: Nem igaz.
Gyakran előfordul, hogy miután a csokit a bárszekrényből kivesszük és megbontjuk, fehéres elszíneződést találunk a nasi felszínén. Ez talán ijesztő látvány, de aggodalomra nincs ok: a kakaóvaj elvált a zsírtól, vélhetően a meleg hatására, de ettől még teljesen ehető a csokoládé, sőt: ízre se változott.
4-es szabály: A vajat mindig a hűtőben kell tárolni, sosem szobahőmérsékleten.
A valóság: Igaz.
Vannak háztartások, ahol a vajat szobahőmérsékleten, az asztalon vagy a kamrában tárolják, így azonban nő a különböző fertőzések kockázata. Az avasodás az oxidációs folyamatok következtében ilyenkor felgyorsul, először az íz változik (igen kellemetlenre), majd az állag – ilyenkor a vaj fogyasztásra már nem alkalmas. Tegyük inkább a hűtőbe!
5-ös szabály: Minden gyümölcsöt és zöldséget mossunk meg fogyasztás előtt.
A valóság: Igaz.
Ha csak nincs külön jelölve, hogy „mosott”, „azonnal fogyasztható”, a gyümölcsöket és zöldségeket mindig mossuk meg fogyasztás előtt. Még ha organikus, biotermesztésről is van szó, állati fekáliával vagy a földbe került káros anyaggal fertőződhetett az étel, ahogyan a szállítás során sem tudjuk, mi mindennel került kapcsolatba, amit nem szívesen nyelnénk le.
6-os szabály: A nyers tojás ártalmas.
A valóság: Nem feltétlenül.
Ezt azonban előre sosem tudhatjuk, kívülről ugyanis lehetetlen megállapítani, ezért fő az elővigyázatosság: a tojás mindig legyen a hűtőben, és főzzük addig, amíg a sárgája meg nem szilárdul.
7-es szabály: Nem szabad közös tálból mártogatni.
A valóság: Igaz.
Csábító, hogy egy baráti társaság a csipszet ugyanabba a salsaszószba mártogassa közös filmezéskor, így azonban nagy az esélye a különféle fertőzéseknek, hiszen a többiek nyálával is kapcsolatba kerülünk. A legjobb, ha mindenki kap egy saját tálkát, ahonnan kedvére mártogathat.
Valóban megbetegedhetünk, ha megkóstoljuk nyersen a sütemény tésztáját?