Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Nyers tojás, mosatlan gyümölcs, lejárt tej: 7 élelmiszerbiztonsági mítosz és az igazság

2022. August 16.

Az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hatóság összegyűjtött néhány fontos szabályt, amelyet többségünk hallott már. Egy részük igaz, egy részük hamis – akárhogy is, ezekkel nem árt tisztában lenni.

1-es szabály: Ha a tej lejárt, tilos meginni, hiába csak egy-két napról van szó.

A valóság: Nem feltétlenül.

Egy-két nap élelmiszerbiztonsági szempontból még nem veszélyes, egyszerűen inkább ízlésbeli dologról van szó. Nagyjából három nap a lélektani határ, onnantól minden nappal nagyobbak az élelmiszerfertőzés esélyei, különösen ha a veszélyeztetettek közé tartozunk: a gyerekek, a várandósak, a betegek és a 65 éven felüliek kerüljék a lejárt szavatosságú tejtermékeket.

2-es szabály: Ne igyunk olyan pohárból, ami egész éjjel az asztalon állt.

A valóság: Nyugodtan ihatunk.

Ha éjjelre az asztalra készítünk egy pohár vizet, ami még délben is ugyanott van, nyugodtan megihatjuk annak tartalmát, a vízben ugyanis nincs olyan összetevő, ami megromolhat.

3-as szabály: A fehér elszíneződés a csokoládén azt jelzi, hogy az édesség megromlott.

A valóság: Nem igaz.

Gyakran előfordul, hogy miután a csokit a bárszekrényből kivesszük és megbontjuk, fehéres elszíneződést találunk a nasi felszínén. Ez talán ijesztő látvány, de aggodalomra nincs ok: a kakaóvaj elvált a zsírtól, vélhetően a meleg hatására, de ettől még teljesen ehető a csokoládé, sőt: ízre se változott.

4-es szabály: A vajat mindig a hűtőben kell tárolni, sosem szobahőmérsékleten.

A valóság: Igaz.

Vannak háztartások, ahol a vajat szobahőmérsékleten, az asztalon vagy a kamrában tárolják, így azonban nő a különböző fertőzések kockázata. Az avasodás az oxidációs folyamatok következtében ilyenkor felgyorsul, először az íz változik (igen kellemetlenre), majd az állag – ilyenkor a vaj fogyasztásra már nem alkalmas. Tegyük inkább a hűtőbe!

5-ös szabály: Minden gyümölcsöt és zöldséget mossunk meg fogyasztás előtt.

A valóság: Igaz.

Ha csak nincs külön jelölve, hogy „mosott”, „azonnal fogyasztható”, a gyümölcsöket és zöldségeket mindig mossuk meg fogyasztás előtt. Még ha organikus, biotermesztésről is van szó, állati fekáliával vagy a földbe került káros anyaggal fertőződhetett az étel, ahogyan a szállítás során sem tudjuk, mi mindennel került kapcsolatba, amit nem szívesen nyelnénk le.

6-os szabály: A nyers tojás ártalmas.

A valóság: Nem feltétlenül.

Ezt azonban előre sosem tudhatjuk, kívülről ugyanis lehetetlen megállapítani, ezért fő az elővigyázatosság: a tojás mindig legyen a hűtőben, és főzzük addig, amíg a sárgája meg nem szilárdul.

7-es szabály: Nem szabad közös tálból mártogatni.

A valóság: Igaz.

Csábító, hogy egy baráti társaság a csipszet ugyanabba a salsaszószba mártogassa közös filmezéskor, így azonban nagy az esélye a különféle fertőzéseknek, hiszen a többiek nyálával is kapcsolatba kerülünk. A legjobb, ha mindenki kap egy saját tálkát, ahonnan kedvére mártogathat.

Valóban megbetegedhetünk, ha megkóstoljuk nyersen a sütemény tésztáját?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tudtad, hogy elvileg iható a nyírfa nyers leve?

Tudtad, hogy elvileg iható a nyírfa nyers leve?

A mai napig csapolják ezt az egészséges és finom nedűt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!