Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tudtad, hogy elvileg iható a nyírfa nyers leve?

A mai napig csapolják ezt az egészséges és finom nedűt.
2021. december 3.

Természetes wellness-ital, egyenesen az erdőből: a nyírfa nyers leve az organikus táplálkozást követők körében a reneszánszát éli. Ez a régóta ismert ital főleg az északi népeket üdítette, de a közönséges nyír nálunk is megél. A törzsből nyerhető folyadék 99 százaléka víz, ám a fennmaradó egy százalék különböző cukrokat (glükóz, fruktóz, szacharóz), savakat (alma-, borostyánkő- és foszforsav, többek közt), illetve aminosavakat és ásványi anyagokat (kálium, kálcium, magnézium, mangán) is tartalmaz, némi fehérje és C-vitamin mellett. Az ital íze enyhén savas: pH-értéke 5,5 és 7,5 közt mozog. Kellemesen lágy aroma, természetes, nem tolakodó édes ízzel.

Ide kapcsolódik: Lassan vége a száraz novembernek, pár gyógynövényes koktél-tipp jöhet?

Ásványi anyag -tartalma révén reumatikus és ízületi fájdalmakra jó hatással tud lenni, akárcsak az anyagcserére, de szívpanaszok megelőzése céljából is ajánlott kortyolgatni. Főleg sportolóknak javasolható a fogyasztása, ugyanis a fizikai működésünket optimalizálják ezek az összetevők, de az életünk általános minőségén is képesek lendíteni. Nem csak belsőleg hasznosulhat: arclemosó tonikként ugyanígy számolhatunk vele. A kozmetikai és italgyártó cégek is kezdik felfedezni a nedűben rejlő potenciált, így krémekben, szappanokban és arctisztító folyadékokban is találkozhatunk már ezzel a növénnyel.

Az értékes folyadékot a fa az éves ciklusa során állítja elő: nyáron a napfény hatására a széndioxidból cukrokat és oxigént képez. Ősszel a gyökereiben kezdi tárolni a cukrokat, majd lehullajtja a leveleit, és felkészül a téli pihenés időszakára. Majd tavasszal, mikor már a levegő enyhébb, a nyír megélénkül, és folyadékot szív fel az olvadó talajból. A vízzel keverednek az eltárolt cukrok, ami oldatot felpumpál a fa a később lombosodó ágak felé, egészen rügyfakadásig. A szüret – azaz: csapolás – ideje általában április-májusra esik, és három-öt hétig is eltarthat. Hagyományosan a törzsbe egy egycentis lyukat fúrnak, melybe cső kerül, így kivezetve a gyűjtőedénybe az édes levet. Ha ipari mennyiségben gondolkodunk, akkor az ital azonnal egy üzembe kerül, ahol frissen csomagolják is. Egy fából akár több tucat liter kiáramlik egy nap – de ez persze évről évre változhat, attól függően, milyenek az adott körülmények. A nedvesebb helyen élő növények jobban “tejelnek”, és a tiszta finn földekből származó nedű minden évben millió literes nagyságrendben oltja a szomjat.

Ezt is láttad esetleg?

A cukor helyettesei

Perzsa
Forrás: nordickoivu.fi

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Milyen az északi étkezés?

Milyen az északi étkezés?

A nordic diet a legfelkapottabb étrend mostanság.
Kenyeret tücsökből a több fehérje érdekében?

Kenyeret tücsökből a több fehérje érdekében?

A finn Fazer nevű cég csütörtöktől árulja Európában talán elsőként az ismert rovart is tartalmazó kenyerét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.