Tudtad, hogy elvileg iható a nyírfa nyers leve?
Természetes wellness-ital, egyenesen az erdőből: a nyírfa nyers leve az organikus táplálkozást követők körében a reneszánszát éli. Ez a régóta ismert ital főleg az északi népeket üdítette, de a közönséges nyír nálunk is megél. A törzsből nyerhető folyadék 99 százaléka víz, ám a fennmaradó egy százalék különböző cukrokat (glükóz, fruktóz, szacharóz), savakat (alma-, borostyánkő- és foszforsav, többek közt), illetve aminosavakat és ásványi anyagokat (kálium, kálcium, magnézium, mangán) is tartalmaz, némi fehérje és C-vitamin mellett. Az ital íze enyhén savas: pH-értéke 5,5 és 7,5 közt mozog. Kellemesen lágy aroma, természetes, nem tolakodó édes ízzel.
Ide kapcsolódik: Lassan vége a száraz novembernek, pár gyógynövényes koktél-tipp jöhet?
Ásványi anyag -tartalma révén reumatikus és ízületi fájdalmakra jó hatással tud lenni, akárcsak az anyagcserére, de szívpanaszok megelőzése céljából is ajánlott kortyolgatni. Főleg sportolóknak javasolható a fogyasztása, ugyanis a fizikai működésünket optimalizálják ezek az összetevők, de az életünk általános minőségén is képesek lendíteni. Nem csak belsőleg hasznosulhat: arclemosó tonikként ugyanígy számolhatunk vele. A kozmetikai és italgyártó cégek is kezdik felfedezni a nedűben rejlő potenciált, így krémekben, szappanokban és arctisztító folyadékokban is találkozhatunk már ezzel a növénnyel.
Az értékes folyadékot a fa az éves ciklusa során állítja elő: nyáron a napfény hatására a széndioxidból cukrokat és oxigént képez. Ősszel a gyökereiben kezdi tárolni a cukrokat, majd lehullajtja a leveleit, és felkészül a téli pihenés időszakára. Majd tavasszal, mikor már a levegő enyhébb, a nyír megélénkül, és folyadékot szív fel az olvadó talajból. A vízzel keverednek az eltárolt cukrok, ami oldatot felpumpál a fa a később lombosodó ágak felé, egészen rügyfakadásig. A szüret – azaz: csapolás – ideje általában április-májusra esik, és három-öt hétig is eltarthat. Hagyományosan a törzsbe egy egycentis lyukat fúrnak, melybe cső kerül, így kivezetve a gyűjtőedénybe az édes levet. Ha ipari mennyiségben gondolkodunk, akkor az ital azonnal egy üzembe kerül, ahol frissen csomagolják is. Egy fából akár több tucat liter kiáramlik egy nap – de ez persze évről évre változhat, attól függően, milyenek az adott körülmények. A nedvesebb helyen élő növények jobban “tejelnek”, és a tiszta finn földekből származó nedű minden évben millió literes nagyságrendben oltja a szomjat.
Ezt is láttad esetleg?
Perzsa
Forrás: nordickoivu.fi