Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tudtad, hogy elvileg iható a nyírfa nyers leve?

A mai napig csapolják ezt az egészséges és finom nedűt.
2021. December 3.

Természetes wellness-ital, egyenesen az erdőből: a nyírfa nyers leve az organikus táplálkozást követők körében a reneszánszát éli. Ez a régóta ismert ital főleg az északi népeket üdítette, de a közönséges nyír nálunk is megél. A törzsből nyerhető folyadék 99 százaléka víz, ám a fennmaradó egy százalék különböző cukrokat (glükóz, fruktóz, szacharóz), savakat (alma-, borostyánkő- és foszforsav, többek közt), illetve aminosavakat és ásványi anyagokat (kálium, kálcium, magnézium, mangán) is tartalmaz, némi fehérje és C-vitamin mellett. Az ital íze enyhén savas: pH-értéke 5,5 és 7,5 közt mozog. Kellemesen lágy aroma, természetes, nem tolakodó édes ízzel.

Ide kapcsolódik: Lassan vége a száraz novembernek, pár gyógynövényes koktél-tipp jöhet?

Ásványi anyag -tartalma révén reumatikus és ízületi fájdalmakra jó hatással tud lenni, akárcsak az anyagcserére, de szívpanaszok megelőzése céljából is ajánlott kortyolgatni. Főleg sportolóknak javasolható a fogyasztása, ugyanis a fizikai működésünket optimalizálják ezek az összetevők, de az életünk általános minőségén is képesek lendíteni. Nem csak belsőleg hasznosulhat: arclemosó tonikként ugyanígy számolhatunk vele. A kozmetikai és italgyártó cégek is kezdik felfedezni a nedűben rejlő potenciált, így krémekben, szappanokban és arctisztító folyadékokban is találkozhatunk már ezzel a növénnyel.

Az értékes folyadékot a fa az éves ciklusa során állítja elő: nyáron a napfény hatására a széndioxidból cukrokat és oxigént képez. Ősszel a gyökereiben kezdi tárolni a cukrokat, majd lehullajtja a leveleit, és felkészül a téli pihenés időszakára. Majd tavasszal, mikor már a levegő enyhébb, a nyír megélénkül, és folyadékot szív fel az olvadó talajból. A vízzel keverednek az eltárolt cukrok, ami oldatot felpumpál a fa a később lombosodó ágak felé, egészen rügyfakadásig. A szüret – azaz: csapolás – ideje általában április-májusra esik, és három-öt hétig is eltarthat. Hagyományosan a törzsbe egy egycentis lyukat fúrnak, melybe cső kerül, így kivezetve a gyűjtőedénybe az édes levet. Ha ipari mennyiségben gondolkodunk, akkor az ital azonnal egy üzembe kerül, ahol frissen csomagolják is. Egy fából akár több tucat liter kiáramlik egy nap – de ez persze évről évre változhat, attól függően, milyenek az adott körülmények. A nedvesebb helyen élő növények jobban „tejelnek”, és a tiszta finn földekből származó nedű minden évben millió literes nagyságrendben oltja a szomjat.

Ezt is láttad esetleg?

A cukor helyettesei

Perzsa
Forrás: nordickoivu.fi

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Milyen az északi étkezés?

Milyen az északi étkezés?

A nordic diet a legfelkapottabb étrend mostanság.
Kenyeret tücsökből a több fehérje érdekében?

Kenyeret tücsökből a több fehérje érdekében?

A finn Fazer nevű cég csütörtöktől árulja Európában talán elsőként az ismert rovart is tartalmazó kenyerét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!