Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezek az idei nyár legizgalmasabb konyhai alapanyagai

Gasztroforradalom, trendek, hagyományőrzés - A MOM Park Gasztro Napokra hangolódtunk
2017. June 8.

Mautner Zsófi vezetésével egy rövid kerekasztal beszélgetéssel indult a MOM Park Gasztro Napjait beharangozó második MOM Talks. Kamocsay-Beh Mariann, a Bazsalikomoskert alapítója, Babits László, a Wasabi Running Sushi & Wok séfje és  Nagy Tamás, a Villa Bagatelle és a Bagatellini séfje voltak jelen, akiket Zsófi a gasztroforradalomról, a trendekről, és azok követéséről faggatott.

Babits László 24 éve van a szakmában, számos étkezési divatot élt meg, ezzel kapcsolatban pedig kiemelte, nem biztos, hogy minden séfnek minden trendet adaptálnia kell konyhájába. Viszont megjegyezte, hogy az ételérzékenységek és különböző étrendek (pl.: paleo) az utóbbi időkben sok étterem kínálatára hatással voltak. Manapság már érdemes laktóz-, glutén-, cukormentes változatokat is felvenni a menüre. Emellett fontos megőrizni a hagyományos ételeket is.

Gasztro Napok_Mautner Zsófi

Egyik bloggerünk, Csigó Zita is jelen volt az eseményen. Ő egy gyors food styling workshopot tartott, melyen az alapokat árulta el. Szép, kézműves kerámiatányérokat hozott magával, melyek elmondása szerint még természetesebbé teszik a képeket. Fontos, hogy már alapból négyzet kompozícóban gondolkodjunk, ha Instagramra, Facebookra készítjük a képet – és ne hagyatkozzunk az utólagos képkivágásra. Játsszunk az elemekkel, az elrendezéssel, az elemekkel, nem fontos, hogy szabályos képet alkossunk. A hangulaton van a hangsúly.

A fotózás és a posztolás fontosságát Kamocsay-Beh Mariann már a piacokon is felfedezte, egy terméknek (esetében növénynek) jól kell kinéznie ahhoz, hogy megvásárolják. Kertészként végzett, így teljes mértékben tisztában van azzal, hogy melyik az ehető növény: „A fűszer- és gyógynövények virágai fogyaszthatók. Emellett nagy igazság, hogy amit a nyuszi megeszik, az emberi fogyasztásra is alkalmas.” Kiemelte a rózsát, mint népszerű és szép alapanyagot, mind teába, mind kávéba, limonádéba passzol – ha a kesernyés ízt nem szeretjük, a középső, fehér részt vágjuk ki.

Mariann méltán híres kertjéből további izgalmas növények kerültek az asztalra: az általa termesztett vízi menta ismertebb társaihoz hasonlóan messziről illatozik, még intenzívebb illóolaja-tartalmával pedig megkoronázza a limonádékat, vagy akár koktélokat is.  Ezeket a tikkasztó hőségben kedvünk szerint fűszerezhetjük és díszíthetjük, hogy ne csak hűsítő, de szemet gyönyörködtető italkölteményeket kapjunk.  

Gasztro Napok_különleges frissítők

Nagy Tamás egy éve vezető séfje a Villa Bagatelle-nek, és a Bagatellininek. Elárulta, számukra hatása van a food stylingnak. Már rég búcsút vettek a narancskarika-petrezselyem kombinációból, helyette ők is ehető növényeket használnak, melyeknél az a fontos, hogy egymással és az étellel is harmonizáljanak. A fiatal séf egy méltatlanul elhanyagolt hozzávalóhoz nyúlt – pesztót készített csalánból, melyet vadhússal párosított. „A meleg nyári napokon, amikor egyre többet vagyunk a szabadban, különösen fontos kiemelni azokat az értékes alapanyagokat, amik mellett egy-egy kirándulás során számtalanszor elmegyünk. A csalán nagyszerűen felhasználható omlettekbe, salátákba, vagy akár főzeléket is készíthetünk belőle, a lényeg, hogy mindig forrázzuk le fogyasztás előtt.” – mondta Nagy Tamás.

Június 8–11. között a MOM Gasztro Napokon  számos különlegességgel és kedvezménnyel várnak majd bennünket a MOM Park éttermei és cukrászdái.

 

Székely Éva írása

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!