Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!
Biztosan veletek is előfordult már, hogy megmaradt némi nyers vagy főtt étel, ha rendszeresen főztök, ez bizony elkerülhetetlen. Kidobni a még fogyasztható élelmiszereket viszont egyáltalán nem menő, inkább vegyétek elő a kreativitásotokat, és alkossatok finom, mutatós és egészséges ételeket a konyhai maradékokból! Erre biztat Zita is új könyvében, a Morzsapartyban, tudatos szemlélettel ösztönöz a pazarlás elkerülésére, és majdnem 200 oldalon keresztül vonultat fel jobbnál jobb ötleteket a megmaradt ez-az hasznosítására, átalakítására.
A könyv 4 fejezetre tagolt, a receptek kísérletet tesznek a legtöbb általánosan keletkező konyhai maradék lefedésére. Persze lehet, hogy nem mindegyik jellemző a konyhátokra, de Zita ötletadónak is szánja a könyvet. Épp ezért minden recept végére került egy plusz tipp „Más van otthon?” címmel, amely további variációkat, helyettesítési lehetőségeket mutat. És akkor lássuk a fejezeteket!
1. fejezet: a hűtő és a kamra maradékai. Egy kicsi kolbászvég, némi szikkadt kenyér, kevés zöldség vagy egy darabka sajt… Ismerősek ezek a maradékok? Minden feldolgozható, semmit sem kell kidobni! A szikkadt kenyérből isteni panzanella (olasz kenyérsaláta) keverhető, a vegyes maradék sajtok finom amerikai sajtos makarónivá alakulhatnak át, a kis adag darált hús szuper tölteléke lehet a héjában sült burgonyának, és sort még sokáig folytathatnánk.
2. fejezet: főtt és sült maradékok, azaz főtt gabonák, főtt tészta, lecsó, pörkölt és még sok hasonló maradék átalakulása. A pörkölt lehet török pizza tölteléke, a „másnapos” tejbegríz túrógombóccá lényegülhet át, egy kevés sült cékla pedig akár csokis desszert formát is ölthet.
3. fejezet: ünnepi maradékok: bejglitől a húsvéti sonkáig, mikuláscsomagtól a vasárnapi húslevesig. Veletek is megesett már, hogy kissé túlfőztétek-túlsütöttétek magatokat ünnepek alkalmával? Semmi pánik, a szikkadt bejgliből krémes, szaftos réteges desszert készülhet, és a főtt vagy sült hús sem lesz többé unalmas omlós tésztába rejtve, hamburgerbe pakolva vagy éppen melegszendvicskrémbe forgatva.
4. fejezet: tudatos tervezés, azaz főzzünk 1 közös alapból kétféle ételt! A főzés egy szálon indul el, hogy aztán különváljon, és két teljesen különböző étel készüljön belőle. Ilyen például a rizottó és a szikkadt rizottóból készülő arancini, a sült répás saláta és a sült répás humusz vagy a paradicsomos húsgombócok és a húsgombócos töltelékkel készült péksüti párosa.
A receptek mellett kis rajzok mutatják a mentességeket (glutén, laktóz, hozzáadott cukor és tojás), külön piktogramot kaptak a vegetáriánus és a vegán receptek, valamint az ételek kalória- és szénhidráttartalma szintén feltüntetésre került.
Arra biztatunk titeket, hogy ne dobjátok ki a maradékokat! Forgassátok gyakran Zita könyvét – ez a könyv a konyhába készült, nem a nappali polcára –, és hasznosítsatok újra mindent, amit csak lehet. Éljen a tudatos főzés, a tudatos táplálkozás és a pazarlásmentes élet! A gyönyörű ételfotókkal illusztrált könyvet megvásárolhatjátok a Líra, a Bookline és a Libri hálózatában. Ha pedig további érdekességekre, kulisszatitkokra vagytok kíváncsiak, kattintsatok erre a blogbejegyzésre!
Csigó Zita: Morzsaparty – Tudatos konyha maradékok felhasználásával
Corvina Kiadó, 2019