Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Szakértők elmondták, hogy miért nem

Nagyon nem ajánlott kihagyni a reggelit

Szakértők elmondták, hogy miért nem
2017. October 22.

Az a tény, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, már sok támogatást kapott – a legfrissebb is tudományos frontról érkezett.  Journal of the American College of Cardiology szaklapban olvasható tanulmány szerint akik kihagyják a reggelit, azok vérereiben nagyobb valószínűséggel képződnek rögök, melyek komoly veszélyt jelentenek a szívre.

A kutatás során 4000 egészséges szívvel rendelkező embert kérdeztek meg a reggelizési szokásaikról, majd 3 csoportba sorolták őket: nem reggelizők, könnyű reggelit fogyasztók (a napi kalóriabevitelük 5-20%-át fogyasztják reggelire), és bőségesen reggelizők (a napi kalóriabevitelük minimum 20%-át a reggeliből nyerik). Ezután ultrahangos vizsgálat során nézték meg a vérereiket, vérrögöket kutatva.

A reggelit kihagyók esetében több kezdetleges vérrögöt, lerakódást tapasztaltak (a nyak bal és jobb oldalán, a hasi és medencei tájékon). A keveset reggelizők esetében is emelkedett a kockázat – bár náluk nem olyan nagy mértékben, mint az előző csoportnál.

A nyaki artériák egyébként különösen figyelemre méltók, hiszen ezeken keresztül jut a vér az agyba. Tehát, ha lerakódások, rögök blokkolják a megfelelő áramlást, fennáll a stroke veszélye.

A kutatók szerint a reggeli kihagyása az általános étkezéshez köthető. A nem reggelizők közel fele a „szociális-üzleti étkezésmintába” illeszthető: – vagyis gyakran esznek étteremben, menzán a sűrű napirendjük miatt. A nem reggelizők egyébként hajlamosak több feldolgozott húst, előételt, cukros üdítőt és alkoholt fogyasztani.

Ez az étkezési mód túlsúlyhoz is vezethet, mely egyáltalán nem jó hír az artériáknak. A kutatók szerint minél nagyobb a súlyfelesleg, annál nagyobb a szervezetben a gyulladásos vegyületek termelése, melyek a vérerekben lerakódáshoz vezetnek.

Még nem bizonyított, hogy valóban a reggelin múlna minden, viszont az kétségtelen, hogy ha nem eszünk tápláló ételt a reggeli órákban, vagy épp a súlyvesztés vágya miatt hagyjuk ki a reggelit, akkor a nap hátralevő részében nem egészséges élelmiszereket veszünk magunkhoz.

forrás: Prevention

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi már tudjuk, hogy mit reggelizel holnap..

Mi már tudjuk, hogy mit reggelizel holnap..

Felesleges cukortól mentes sütőtökös granolát!
Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára.. mindegy, csak süssük meg: Fahéjas-áfonyás Hot Cross Buns

Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára.. mindegy, csak süssük meg: Fahéjas-áfonyás Hot Cross Buns

Ez a helyes zsemle az angolok tradicionális húsvéti, azaz pontosabban nagypénteki süteménye. A tengerentúlon azonban szeptember 11-én (is) megemlékeznek róla, ezért itt a kitűnő alkalom, hogy ne csak évente egyszer, húsvétkor készítsétek el!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!