Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Most gyorsulj fel, hogy utána nyugodtan lazíthass – Rendezd az anyagcseréd a nyaralásra!

2020. June 12.

A bezártság hosszú időszaka után többet mutat a mérleg, mint 3 hónapja? A nassolás és az unalomevés hónapjai után hiába tértél vissza a korábbi étkezési szokásaidhoz, nem mozdulnak a plusz kilók és az igazán makacs zsírpárnák? Ha a nyaralás közeledtével változtatni szeretnél ezen, akkor rendezni kell az anyagcserédet a következő hetekben. Már két hét alatt jelentős eredményt érhetsz el, hogy ne a kilók miatti szorongás jegyében teljen majd a pihenés, és ne a vakáció alatt kelljen sanyargatnod magad.

Senki se a nyaralás alatt szeretne szorongani és diétázni, így, ha híztunk az utóbbi hónapokban, most még sokat tehetünk azért, hogy ne rontsuk ezt tovább a nyaralás alatt, és kopogó szemmel se kelljen szomorkodni. Ha nem szeretnénk a nyaralás alatt diétázni, akkor előtte kell tréningezni az anyagcsere-folyamatainkat. „Alapvető különbség van a „hízásra beállt” és a „fogyásra beállt anyagcsere” között – mondja el Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa. „Ha valaki nyaralás előtt diétázik, és jól működő anyagcserével megy nyaralni, akkor hiába eszik többet a pihenés idején, nem fog számottevően hízni. Ha viszont nem kezdi el rendezni az anyagcseréjét a vakáció előtt, akkor többet fog felszedni alatta, utána pedig nehezebb lesz megszabadulni a súlyfeleslegtől.”

Dr. Farkas Kitti / Fotó: Alakorvoslás Program

A „hízásra állt” anyagcserét magas inzulinszint és a sejtek alacsony inzulinérzékenysége jellemzi, ezek kiváltója pedig a napi sokszori, szénhidrátdús étkezés. Ha magas a testünkben az inzulinszint, akkor az köti a zsírt, ez pedig azt eredményezi, hogy amilyen táplálékot beviszünk, azt nagy arányban zsírként raktározza el. Ha sokat magas az inzulinszint, akkor a sejtek inzulinérzékenysége romlik, azaz egyre több és több inzulin kell ahhoz, hogy fel tudják szívni a tápanyagokat. (Ez a test általános működése, tehát ez nem azokra igaz, akik inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek. Az már ennek a folyamatnak a kóros fázisa.) Olyan ez, mint amikor sokszor rákiabálnak a gyerekre, egy idő után már nem rezzen össze egy hangos szótól. A testünk sem „rezzen össze”, azaz nem kezd el dolgozni a tápanyagokkal, inkább elraktározza azokat, méghozzá zsír formájában. Ezt az állapotot kell megszüntetni.

A „fogyásra állt” anyagcsere azt jelenti, hogy inzulinszintünk alacsonyabb szintre állt be, sejtjeink pedig az étkezések után jobban reagálnak az inzulinra, tehát nincs lehetőség a zsírraktározásra. Ha sikerül ezt az állapotot elérni, akkor kevesebbet szedünk fel nyaralás alatt, illetve könnyebben leadjuk azt nyaralás után, mint akkor, ha hízásra állva vágnánk neki a vakációnak.

„A szakszerű diétával, mely napi háromszori, az inzulinszinthez igazodó összetételű étkezésen alapul, már az első 2-5 napban csökkentheted az inzulinszinted, és javíthatod a sejtjeid inzulinérzékenységét. Mert a kulcs az inzulin, amelynek termelődését korábban a sok túlevéssel folyamatosan fokoztuk, illetve magas szinten tartottuk. El kell érni, hogy ne termeljen olyan sok inzulint, és amit termel, arra a sejtek érzékenyen reagáljanak. Ezért kell a fogyókúrát egy rövid, de szigorú szakasszal kezdeni, mert azzal fogjuk ezt elérni, mielőtt még belevágnánk a nyaralásba” – szögezi le Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa. „A hízás, azaz a zsírraktárak felépülése magas inzulinszint mellett megy végbe, a fogyás alacsony, kiegyensúlyozott inzulinszint mellett lesz elérhető. Az inzulin olyan, mint egy színész, aki egyszerre tud szuperhőst és főgonoszt is játszani. Ha azt szeretnénk, hogy átálljon a sötét oldalról a jó fiúkhoz, el kell érni, hogy minél kevesebb termelődjön.”

Kép: Alakorvoslás Program

És milyen a szakszerű diéta? Nem koplalós, nem helyettesítős és nem manipulál csodaszerekkel. A fő szabály, hogy vezessük be a napi háromszori étkezést. Ha ötször vagy még többször eszünk egy nap, akkor végig magasan tartjuk az inzulinszintünket. Az inzulin köti a zsírt. Az eredmény? Nem hagyjuk a testünket zsírt égetni, a zsír marad. A kevesebb energiabevitel miatt, valamennyit fogyhatunk, de annak nagy része nem a zsírból megy le. Együnk egy nap háromszor!

Két étkezés között minimum 4, maximum 6 óra teljen el és ekkor semmilyen kalóriát ne vigyünk be. Így tud a szervezetünk a leghatékonyabban zsírt égetni. Hiszen gyakori étkezéssel vagy nassolással újra és újra feltoljuk az inzulinszintet, akkor a szervezetnek nem marad ideje a zsírégetésre, viszont a 4-6 órás étkezési szünet biztosítja a zsírraktárak kiürítését. Egyszerű, de döntő szempontról van szó.

Figyelnünk kell a menük összetételére is, mert annak követnie kell az inzulinszint természetes, napon belüli ingadozását, melynek lényege, hogy a hormon szintje délben alacsony, míg reggel és este magasabb. Ez az adottság lehetőséget teremt arra, hogy az ebédünk legyen szénhidrátban gazdag, akár desszerttel zárva: ez legyen a legkiadósabb étkezés. „Vacsorára fogyasszunk könnyű, zöldséges ételeket, sok hozzávalónak most van szezonja, ami megkönnyíti a dolgunkat. Népszerűek a zöldségtészták ilyenkor, valamint a fehérjében gazdag tojásos-túrós fogások, ajánlom a cukkinitésztát és a zöldséges omletteket is a nyaralásra felkészülős időszakra” – javasolja Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa.

Kép: Alakorvoslás Program

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Edzés a nyaralás alatt

Edzés a nyaralás alatt

Eddzünk, vagy ne a vakáció alatt? És ha igen, akkor hogyan?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!