Mondd japánul: rántott hús – megnyitott a Nebuta étterem
Az örökké pezsgő Nyugati tér újabb színfolttal bővült decemberben: a Skála Metró földszintjén megnyitott a Nebuta japán étterem. Hatalmas üvegfala mögött hívogató, letisztult belső tér és látványkonyha fogad, mi pedig lelkesen kóstoltuk végig az étlapon szereplő fogásokat.
Sushi, nem sushi – tegyünk rendet!
A japán konyháról sokaknak egyből a sushi ugrik be. A japán gasztronómia azonban bőven tartogat még finomságokat, és pont erre épít a Nebuta koncepciója: az étlapon sushit nem találunk, ellenben választhatunk rament, katsut, japán curryt és gyozát – hogy csak a fő csapást említsük. Az étteremnyitás ihletője egy japán út volt: az étterem későbbi tulajdonosai hazaérkezve ráeszméltek, hogy itthon sehol sem találják azt az ízvilágot, amelyet kint annyira megszerettek. Kísérletezős időszak következett, egy másik utazás az ízek és állagok birodalmában, keresve a tökéleteset. A hosszas és aprólékos próbafolyamat eredménye a Nebuta étlapja.
Tökéletes ízek szerethető köntösben
Vendégként így foglalnánk össze a Nebuta filozófiáját. Prémium alapanyagokból főznek, de gyorséttermi életérzést kínálnak. Hogy mit is jelent ez pontosan? A válasz roppant egyszerű: rohanós hétköznapokon is válasszuk a minőséget és a tökéletes ízeket, és ne gondoljuk, hogy igazán jó ételt csak különleges alkalmakkor, előre szervezett vacsoraesteken fogyaszthatunk. Épp ezért (szándékosan) nincs is lehetőség asztalt foglalni – a hely befogadóképessége viszont nagy, körülbelül 100-an tudnak leülni egyszerre –, az étterem vezetői azt szeretnék, ha munka előtt vagy vásárlás után „csak úgy beugranánk” egy-egy tál ramenre vagy egy ropogós katsura.
A kiszolgálás is ráerősít a pörgős szemléletre: rendelésünket a pultnál adhatjuk le, ácsorogva várakozni viszont nem kell, az ételeket kihozzák az asztalunkhoz. Maga a főzés a hosszas előkészítési műveletek miatt egy másik konyhán zajlik, a Nebuta látványkonyhájában már csak a végső mozzanatokat végzik el a szakácsok, így kapunk rövid idő alatt garantáltan frisset a tányérunkra. Semi a la carte rendelhetünk: előételeket és desszerteket külön, a főételeket viszont szettekben is kérhetjük, azaz izgalmas kombinációk közül válogathatunk.
Lássuk a menüt!
Az étlap tervezetten rövid, ám a feljebb említett szettes koncepció révén a lehetőségek száma mégis hatalmas. Az előételeket nem érdemes kihagyni, az apró falatkák kirobbanó ízeivel lesz teljes az élmény. Mi padlizsánt kóstoltunk miso szósszal, de van még gyoza és szójás shitake gomba is.
A főételek közül választhatunk rament. Aki már kóstolta, tudja, hogy mennyire nehéz magyar gasztronómiai kifejezésekkel megragadni a lényegét, hiszen jóval több ez a fogás, mint „húsleves tésztával”. Idényzöldségekkel, császárhússal, heppenheimer tojással, tésztával kerül a tálba, mind az alaplevet, mind az ízesítő koncentrátumot (tare), mind pedig az extra feltéteket mi választhatjuk meg. A tészta házi, speciális géppel, saját recept alapján készül. Ezek azok a „kis” pluszok, amiket annyira szeretünk!
A „rántott húsra” vágyóknak ott az étlapon a katsu: a roppanós pankómorzsás kéreg alatt omlós, szaftos, megfelelő arányban zsíros hús rejtőzik. Az eljárás jóval összetettebb, mint gondolnánk: a húst először szuvidálják a tökéletes állag elérése érdekében, majd duplán panírozzák. Friss káposztacsíkokkal és telt ízű szósszal kerül a tányérra. Csirkéből, hosszúkarajból, szűzpecsenyéből és rákból készítik.
Ehetünk még japán lágy curry tésztát hagymasalátával, a választás lehetősége itt is adott: csirkés, rákos és mangalicás verzióban készítik. Aki pedig mégis a visszafogott kalóriákra szavazna, avokádókrémes-zöldséges saláta mellett teheti le a voksát.
Végül, de nem utolsósorban jöjjön a nagy kedvencünk, a gyoza! A rákos, gombás vagy mangalicás tésztabatyuk tésztáját szintén helyben készítik, és speciális, eredeti japán sütőben sütik készre. A hajszálvékony tésztacsomagocskák alul pároltak, egyik oldalukra viszont jól rá is pirítanak, ettől lesznek igazán finomak.
Desszertből kétfélét kóstolhatunk, madártejet és édes gyozát. A madártej íze és állaga is csoda klassz: a könnyű, hatalmas habfelhő alatt sűrű, extrán vaníliamagos krémet találunk. A gyoza pedig szilvalekvárral töltött.
Magyar csavar
Az étterem autentikus japán ízeket kínál, ezért nem meglepő, hogy az eddigi visszajelzések szerint a betérő japán vendégek is elégedetten távoztak. Viszont miért ne dolgozhatna egy budapesti japán étterem minőségi magyar alapanyagokkal? A mangalica Megyaszóról érkezik, a csirke beregszászi, az a bizonyos szilvalekvár pedig persze, hogy a híres besztercei fajta.
Aki most ismerkedik a japán konyhával, annak azért, aki pedig szereti a minőségi japán ételeket, annak pedig azért „kell” ellátogatnia a Nebutába. További hírekért, információkért és a legfrissebb újdonságokért érdemes a közösségi oldalakat is figyelni.
Fotókredit: Nebuta