Mivel süssünk, főzzünk ahhoz, hogy egészséges ételeket készítsünk?
Kedves Háziasszonyok! Nem kell megijedni. Ahhoz, hogy megreformáljátok kicsit a családi étkezéseket, nem kell a szekrény mélyére rejteni a hagyományos, jól bevált családi recepteket, sőt! Érdemes pont ezeknek a felhasználásával egészségesebbé tenni az étkezésünket, hiszen így anélkül cserélhetjük le az egészségtelen hozzávalókat táplálóbbakra, hogy azt például a kevésbé szemfüles gyerekek vagy férfi családtagok észrevennék.
Semmi probléma sincs a hagyományos, magyaros ízekkel, azonban az üres, tápanyagokban szegény alapanyagokkal annál inkább, hiszen az egészség drága kincs. Már csak a legalapvetőbb összetevők lecserélésével is rengeteget tehetünk magunkért. Szerencsére ma már ezeket az egészséges alternatívákat nem csak eldugott bioboltokban tudjuk beszerezni, hanem szinte bármelyik élelmiszerboltban, vagy akár a piacon is, elérhető árakon. Tehát akkor miket is használjunk a sütéshez és főzéshez?
A fehér lisztre annyi alternatívát találhatunk, hogy szinte kiigazodni is nehéz. Az egyik legolcsóbb választás helyette a teljes kiőrlésű rozsliszt, ami gyakorlatilag bármelyik receptben felhasználható, ha nem is teljes egészében, de legalább a fehér liszttel 50-50%-os arányban vegyítve. Mivel ez a liszt a búzamagnak a belső részét, a korpáját és a csíráját is tartalmazza, ezért sokkal jelentősebb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma is. Sikértartalma (egyfajta fehérje) viszont alacsonyabb a fehér lisztnél, így a teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó recepteket érdemes plusz sikérrel kiegészíteni, hogy puha és könnyed maradjon a tészta. Egy másik, szintén olcsó alternatíva a zabpehelyliszt vagy zabliszt, ami a zabpehely leőrlésével akár házilag is elkészíthető. Ennek a rozsliszthez hasonló színe és mellékíze sincs, tápanyagtartalma viszont szintén kiemelkedő, használata pedig a fehér lisztéhez nagyon hasonló.
Amit teljes egészében érdemes száműzni a konyhánkból, az a fehér cukor, ami kutatásokkal igazoltan felelős az elhízásért és számos népbetegség kialakulásért és elterjedéséért. A boltokban kapható édesítőszerek közül a természetes eredetűeket ajánlom leginkább. A xilit vagy nyírfacukor talán a legolcsóbb választás, ennek azonban még van vércukorszint emelő hatása, és nagyobb mennyiségben fogyasztva az érzékenyeknél hasmenést okozhat. A sztívia egy nulla kalóriás édesítő, ami többfajta állagban is kapható és sokrétűen felhasználható, de minimális mellékízzel rendelkezik. Ennél még jobb választás a mellékíz nélküli eritrit, aminek édessége a cukorhoz képest 80%-os, de állaga és felhasználási módja megegyezik, a vércukorszintre pedig szintén nincs jelentős hatással.
A reggelihez és vacsorához használt pékárukat, valamint a száraz tésztákat szintén cseréljük le teljes kiőrlésű változatra, és már ezzel a néhány lépéssel is sokat tettünk az egészségünk megőrzése érdekében.