Mindent tudsz a tilápiáról?
2021. November 25.Nyakunkon a december a karácsonnyal, ilyenkor szinte minden magyar család asztalára kerül valamilyen halétel. Megvan már a menü terve? Vagy még gondolkozol, hogy milyen halat készíts? Nézzünk kicsit utána a tilápiának, ennek a kedvelt és nem túl drága halfélének!
Fehér húsú tengeri hal magas fehérje- és telítetlen zsírtartalommal, illetve nagyon kevés telített zsírral. Higannyal – sok más tengeri halhoz képest – szerencsére nem olyan nagy mértékben szennyezett, így kimondottan egészséges választás alacsonyabb ára ellenére is.
Kapcsolódik: Tudtad? Nem minden zsír rossz!
A világ számos pontján halásszák Perutól Tajvanig, de a bolti halak zöme halgazdaságokban nevelkedett. Ezek esetén erősen befolyásolja a minőséget, hogy milyen eleséggel etették. A hal eredetileg a Földközi-tenger térségében honos, ezért régebben a mediterrán és afrikai országokban volt elterjedt fogyasztása, de mint feljebb írtuk, manapság mindenfelé találkozhatunk vele.
Egészségügyi szempontból kiemelhető omega-3 zsírsavtartalma, de emellett sok D- és B-12-vitamint is tartalmaz. Előbbi az immunrendszerünket erősíti, utóbbi pedig a vér- és idegsejtjeink működését. Energiatartalma nagyon alacsony, 100 grammban csak 96 kalóriát találunk. Mérsékelt higanyszennyezettsége miatt fogyasztása terhes és szoptató nőknek is ajánlható.
És hogy milyen az íze? Mint a legtöbb fehér húsú tengeri halnak: nem különösebben markáns. Ezt tekinthetjük negatívumnak vagy éppen lehetőségnek, hiszen a semleges íz rengeteg különféle fűszerrel társítható.
Ez is érdekelhet:
Forrás: The Healthy