Milyen zeller a szárzeller?
2023. February 1.Rengetegen hallottuk már a szárzeller vagy halványító zeller nevet, sokan kóstoltuk, használjuk is ezt a növényt a konyhában, mégsem tudjuk pontosan, hogy mi is ez és miben különbözik a normál zellertől.
Nem véletlenül kapta a halvány vagy halványító zeller nevet, ugyanis a szárzellernek szánt zöldséget mélyebbre ültetik a normál zellerhez képest. Ahogy növekszik, a szárát folyamatosan betakarják földdel, így eleve hosszabbra nő a szár és kevesebb napsütés éri, amelynek hatására sokkal halványabb színű lesz kevésbé erőteljes ízzel. Gumóját nem fogyasztjuk. Tehát a szárzeller gyakorlatilag ugyanúgy zeller, csak más módon termesztik.
És miért olyan népszerű? Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy kevésbé aromás a normál zellerhez képest, friss, üde, zsenge íze van. Roppanós, ahogy harapjuk. A hangja sem utolsó!
A másik ok, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz. 100 g halványító zellerben 14 kcal van csak. Elenyésző mennyiség, éppen ezért fogyókúrázóknak kötelező darab.
A boltban olyan példányokat vegyünk, amelyek szép egészségesek, húsosak, feszesek, nem plöttyedtek. A szár végén a levelek életteliek legyenek. Pár napig hűvös helyen tárolható, utána veszít a nedvességtartamából.
Tipp: Mindent a salottahagymáról
Fogyasztását tekintve ez is olyan zöldség, amit szinte mindenhez használhatunk. A belső szárak nagyon zsengék, csak lemosni kell, a külső száraknak már általában megvastagodott a héjuk, érdemes késsel lehúzogatni az erősebb szálakat. Használjuk ki frissességét, készítsünk zöldségmártogatóst. Tegyük salátákba bármilyen összeállításban. Mehet bele frissen tészta- vagy kuszkuszsalátába is. Waldorf salátában ez az eredeti hozzávaló, nem a gumós! Hőkezelés nélkül remek smoothie alapanyag.
Párolhatjuk, piríthatjuk, készíthetünk belőle önállóan köretet, vagy színesíthetjük vele a párolt zöldségeket, rizst, hajdinát, bulgurt. Ízletes krémleves alapanyag önmagában is, de keverve, például burgonyával is isteni. Bundázható, akár palacsintatésztába forgatva is kisüthető párizsiasan vagy pankó morzsásan.
Ugye, mennyi mindenre felhasználható? És ne feledjük, kalóriaszegény, jöhet bármikor!
Ezt már olvastad?