Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Miért készítsünk macaront?

A nehéz kis francia sokakon kifog, mégis érdemes megpróbálni az otthoni elkészítést. Legalább egy oka biztosan van..
2017. September 6.

Eredetileg egy XIV. századi velencei kolostorból származnak a macaronok. Azt állították, olyan alakjuk van, mint a szerzetesek köldöke, és az apácák használták őket fizetség gyanánt (szállásért cserébe) a francia forradalom ideje alatt. A modern, szendvicssüti kinézetét az 1900-as évek elején alkotta meg a híres francia cukrászda, a Laduree.

A macaron-szakértő, Jennifer Aaronson szerint a francia háttér, az apró forma, és a színek variálhatósága játszottak szerepet abban, hogy ez az édesség ilyen népszerűségnek örvend manapság. Természetesen tele vannak cukorral, viszont a benne található zsír csak a mandulából, és a töltelékből származik. Alapjában véve egyébként gluténmentesek.

Valójában két mandulahabcsók-karika közé kerül a krém, így alakul ki a miniszendvics-forma. A habcsókok rendkívül kemények, mikor kijönnek a sütőből, és akár hónapokig képesek megtartani ezt a formát, ha megfelelően tároljuk őket.

Amint töltelék kerül kettő közé, elkezd puhulni, és ez az állag a tökéletes a macaronok számára. Sokan nem figyelnek arra, hogy hagyni kell állni ezeket az édességeket – 24-72 órát a tölteléktől függően. A tökéletes macaronnak kívül ropogósnak, belül krémesen puhának kell lennie. Az ízeket tekintve pedig rendkívül széles paletta áll rendelkezésre.

Aaronson szerint nem is nehéz elkészíteni ezt az édességet, csupán precizitást és odafigyelést igényel. Az költségek megszorítását illetően pedig az otthoni változat sokkal takarékosabb. Elmondása szerint egy boltban vásárolt macaron 4$ (1000 Ft), míg az otthoni kb. 0,18$ (46 Ft) körül van.

forrás: marthastewart.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

10 tipp macaronsütéshez

10 tipp macaronsütéshez

Macaron Nap van, ünnepeljük tökéletes finomságokkal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!