Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért fontos odafigyelni a koleszterinszintünkre?

Sokan úgy gondolják, a magas koleszterinszint csak az időseket érinti, pedig ez nem így van.
2021. March 16.

A fiatal felnőttek nagy részének túl magas a koleszterinje, orvosi kutatások szerint pedig 20 év fölött már mindenkinek rendszeresen kéne nézetnie a háziorvosával. 

Félreértés ne essék, a koleszterin, ha a megfelelő szinten van, hasznos és szükséges része szervezetünk építőköveinek. Fontos szerepet játszik például a D-vitamin felszívódásában, valamint sokféle hormon szintézisének az alapja. A koleszterinszint meghatározásából következtetni lehet a máj működési állapotára. A vér koleszterintartalma cukorbetegség, sárgaság, a pajzsmirigy csökkent működése, vesebetegségek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Ha tartósan magas tartományban van, az súlyosan leterheli a szívet, ami elég fontos szerv ahhoz, hogy már ideje korán gondoskodjunk róla. 

Hogyan előzhetjük meg a kialakulását? 

A dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás mind veszélyeztető tényezők lehetnek. Igyekezzünk minden nap beiktatni valami mozgást az életünkbe, és figyeljünk oda a helyes táplálkozásra! Kerüljük a finomított élelmiszereket és rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra! Természetesen vannak egyéb hajlamosító tényezők is, amelyekre semmiféle hatással nem vagyunk. Ha van a felmenőink között érintett, könnyen előfordulhat, hogy mi is örököltük a hajlamot. Férfiaknál 45, nőknél 55 év fölött érdemes évente ellenőriztetni koleszterinszintünket a háziorvosnál. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tudtad? Nem minden zsír rossz!

Tudtad? Nem minden zsír rossz!

Az ember hajlamos a „zsírok” szó hallatán rögtön becsapni a hűtőszekrényt, pedig léteznek kifejezetten jótékony hatású zsírok is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!