Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mi van, a Nutella rákkeltő? Aggasztó hírek érkeztek

2023. January 17.

Újra és újra érkeznek a kutatási eredmények azzal kapcsolatban, hogy a pálmaolaj rákkeltő lehet, ugyanakkor már biztos: nem vonják ki a pálmaolajat a Nutellából. A cég szerint nem ártalmas a termékük, de a hatósági véleményre alapozva jobb, ha nem visszük túlzásba a nutellázást.

A pálmaolaj a legújabb ellensége az egészséges életmódnak – az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) véleménye szerint legalábbis ez az alapanyag rákkeltő. Van belőle bőven a Nutellában, de számos csoki, fagylalt és szendvicskrém előállításához is használják. Főként a gyerekekre nézve veszélyes: az EFSA ezért a tejes tápszerek szemben is aggodalmát fejezte ki, amelyek készítéséhez szintén használnak pálmaolajat.

Még tavaly májusban adták ki az állásfoglalást, a hír most azért járja be a médiát, mert a Nutellát gyártó Ferrero bejelentette: továbbra is pálmaolajat fognak használni a kedvenc csokis-mogyorós krémünkhöz.

Akkor merjek nutellázni, vagy ne?

Nem kell kétségbe esned, hacsak nem eszel meg naponta két kiló Nutellát. Ha csak pár szelet kenyérre kened vagy rácuppansz néhány kanál erejéig, nem lesz tőle bajod. A pálmaolaj nagyobb mennyiségben lehet ártalmas, ezért azt fontold meg kétszer is, hogy az éjszakai nassolás során benyomod az egész poharat.

A Ferrero azzal nyugtatja a fogyasztóit, hogy mindent megtesznek azért, hogy minimalizálják azon alapanyagok használatát, amelyek károsak lehetnek. „Fogyasztóink egészsége prioritás számunkra, és megerősítjük, hogy a termékeink nem veszélyesek” – tudatta a cég.

Ne csak a Ferrerora mutogassunk ujjal: számos másik cég is használ pálmaolajat, rengeteg termékébe rakja például a Nestlé is. Ők azért fektettek kutatásokba, hogy rájöjjenek, hogyan alakulhatnak ki a rákkeltő anyagok az édességekben.

Túl drága lenne más típusú olajat használni

Jogosan várják el a gyártóktól, hogy más zsiradékot használjanak, de míg egy tonna pálmaolaj 800 dollárba, ugyanennyi napraforgóolaj 854 dollárba, a repceolaj pedig 920 dollárba kerül – írja a Gizmodo.

Emellett a Nutella azért is tart ki a pálmaolaj mellett, mert ez is hozzájárul a termék sokak által imádott ízéhez és állagához, más típusú zsiradék használata nagyban befolyásolhatná az ízt is, ami miatt csökkenhetnének az eladásaik.

Egy teljesen más kérdés, hogy a csúcsra járatott pálmaolaj-termelés miatt épp kiirtják Indonézia és Malajzia maradék őserdőit, így hontalanok lesznek többek közt az orangutánok.

Ezt teheted az egészségedért

Akkor vagy tutira biztonságban, ha elkerülöd a pálmaolajat tartalmazó ételeket. De ahogy fentebb is írtuk, ne ess kétségbe, ha mértéktartóan fogyasztasz édességet. Az EFSA tanulmánya szerint a, a torták és a margarinok okozzák a legnagyobb veszélyt – próbáld meg minimalizálni ezek bevitelét.

És persze hallgass mindig anyukádra! Nem jókedvéből mondja mindig, hogy étkezz változatosan: a brit élelmiszer-biztonsági hivatal szerint az egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel jelentősen csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nutella imádók figyelem! Ezt a kekszet ki kell próbálnotok!

Sokak kedvenc mogyorókréme nemcsak kanalazva vagy kalácsra kenve finom, hanem szaftos kekszet is készíthetünk belőle
A Nutella, mint hajfesték??

A Nutella, mint hajfesték??

Nézd meg az Instagramos videót!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!