Mi történik, ha betesszük a nyers lazacot a mosogatógépbe?
Senki sem szeret mosogatni, így aztán igazán hálásak lehetünk annak a nagyszerű embernek, aki feltalálta a mosogatógépet. De ezzel a szuper konyhai géppel nemcsak mosogatni lehet, hanem például főzni is. Hogy micsoda? Elsőre furcsának tűnhet az előbbi mondat, pedig igaz. De hogy honnan jött az ötlet annak, aki először próbálta? Rejtély.
Ha tudományos oldalról közelítjük meg a kérdést, azt mondhatjuk, hogy a főzés alapvetően olyan folyamat, amely során a felhasznált alapanyagokat hőkezeljük. Egy mosogatógép 60-70 fokos hőmérsékletet állít elő működése közben, és amennyiben csak ezt nézzük, megállapíthatjuk, hogy ez bizony elegendő számos étel megfőzésére. Az elkészítendő ételt tegyük egy befőttes üvegbe, amit aztán töltsünk tele valamilyen folyadékkal. Ezután lezárva helyezzük a mosogatógépbe. Persze ez a módszer alkalmatlan olyan ételek megfőzésére, amelyekhez forrásban lévő vízre van szükségük, így például a rizs kiesik. Olyan dolgokat se akarjunk mosogatógépben „főzni”, amelyeknél cél az alapanyagban esetlegesen fellelhető baktériumok elpusztítása, azaz a húsokra sem jó megoldás. A lazaccal viszont működik, következzen is egy konkrét recept, ha valaki kedvet kap egy kis kísérletezéshez.
Kapcsolódik: Ezt a 4 fogást Norvégiának köszönhetjük
Mézes-szójás lazac spenóttal és gombával
Hozzávalók (2 személyre):
2×200 g lazacfilé
4 ek mézes szójamarinád
4 gerezd fokhagyma
4 tk csilipehely
1 tk reszelt gyömbér
250 g spenót
150 g gomba
szezámmag a tálaláshoz
A lazacszeleteket tegyük egyesével Ziploc tasakokba. Keverjük össze a marinádot két gerezd összenyomott fokhagymával, 2 tk csilipehellyel és 1 tk gyömbérrel. Adjuk a marinádot a bezacskózott lazacokhoz, a tasakokból nyomkodjuk ki a felesleges levegőt, majd zárjuk le őket.
A spenótot, a darabolt gombát, a maradék összenyomott fokhagymát és csilipelyhet rakjuk egy újabb tasakba, és alaposan rázzuk össze. Az összes tasakot tegyük bele egy újabb, nagyobb tasakba, majd helyezzük a mosogatógép felső tálcájára, az alsóra kerülhet szennyes edény. Ezután mehet a tabletta a gépbe, és indítsunk el egy legalább 55 fokos programot (kb. 1,5 óra). Amikor a gép végzett, szedjük ki az elmosott edényeket és a megfőtt ételt. A visszamaradt szószt tálaláskor locsoljuk a halra, és szórjuk meg szezámmaggal.
Tipp:
Furcsán fest a sült lazac? Vajon mik azok a fehér részek rajta?
Forrás: Tips and Tricks