Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Mi is valójában a quinoa pehely és mire jó?

Soroljuk. Szerencsére szuperegészséges!
2017. January 8.

 Ha keresünk valamit, amivel a sütés nélküli kekszek készítésekor helyettesíthetjük a zabpelyhet, hogy a mogyoróvaj és a csokidarabok összeálljanak, próbáljuk ki a quinoa pelyhet.

Hogy mi is valójában a quinoa pehely? Gluténmentes, magas fehérjetartalmú gabona, amivel pont annyi dolgot tudunk alkotni, mint a zabpehellyel.

A quinoa pehely tulajdonképpen összenyomott quinoa. Minden egyes, apró quinoa szemet kilapítanak, így lesz belőle pehely. Pont úgy, ahogyan a zabpehely készül a zabszemből. Így a quinoa pehely éppoly sok kedvező tulajdonsággal bír, mint a quinoa szem: gluténmentes, nagyon magas a növényi fehérjetartalma, és telis-tele van rostokkal.

A quinoa pehely összehasonlítva a zabpehellyel:

A zabpehely nagyjából annyit fehérjét tartalmaz, mint a quinoa pehely, de a quinoa fehérjetartalma értékesebb. A quinoa pehely teljes értékű fehérje, hiszen tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit a szervezetünk magától nem tud előállítani. Ezek az aminosavak energiát biztosítanak, építik és helyrehozzák a szöveteket, és még sok mást is. Az állati fehérjékhez hasonló fehérjéket tartalmaz, amelyek csak nagyon kevés növényi eredetű forrásból szerezhetők be. A zabpehely nem teljesírtékű fehérje, hiszen nem tartalmaz minden, a szervezet számára fontos aminosavat.

Amint a quinoa pehellyé válik, a textúrája pont olyan lesz, mint a zabpehelynek. Nagyon gyorsan megfő, mert a pelyhek aprók és vékonyak. Mindezek okán kitűnő reggeli kása készíthető belőle.

A mérete miatt kevésbé lehet tetten érni süteményekben, mint a zabpelyhet. Így nyugodtan adhatunk belőle a brownie tésztájához, hogy növeljük a fehérje-tartalmát anélkül, hogy az állagán változtatnánk. A sütés nélküli kekszek tésztáját is kitűnően összetartja. Próbáljuk ki a rántott csirke panírjában a zsemlemorzsa helyett.

 

 

Forrás: thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!