Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Mi a helyzet a szénhidrátokkal?

A kérdésre dietetikusunk válaszol
2017. July 9.

Nagyon sok fogyókúrázótól hallom, hogy teljes mértékben elhagyja a kenyeret, és „nem eszik szénhidrátokat”. Egyrészt az utóbbi állítás legtöbbször nem igaz, mert a zöldségek és a gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot, másrészt, ha tényleg semmilyen szénhidrátot nem viszünk be, az nagyon nagy mértékben megterheli a szervezetünket, és nem mellékesen a pénztárcánkat is.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a szénhidrátok száműzésével elkerülhetetlen, hogy zsírból, vagy fehérjéből a kelleténél jóval többet vigyünk be. Az előbbi érelmeszesedéssel és magas vérnyomással, utóbbi a vese megbetegedésével járna. Továbbá, ha fogyni akarunk, végképp nem érdemes az ajánlottnál több zsírt fogyasztani. Mindemellett rostokból hiányt szenvednénk, ami a normális bélműködést akadályozná. A szénhidrátra, mint legfontosabb energiaforrásra szüksége van a szervezetünknek. Egy jól összeállított szendvics megfelelő része lehet az egészséges étrendnek. (Például teljes kiőrlésű rozscipóval, egy szelet zsírszegény sonkával, és egy paradicsommal.)

Az viszont, hogy milyen szénhidrátot, jelen esetben milyen kenyeret teszünk az asztalra, közel sem mindegy. A tévhitekkel ellentétben a kulcs nem abban áll, hogy barna legyen a kiválasztott kenyér, még az sem elég, ha rozskenyeret veszünk, hanem az a fontos, hogy teljes kiőrlésű lisztből készüljön, vagyis, hogy a búzaszem külső rétegét is beleőröljék a lisztbe (gyakran látszanak a korpa darabkák a kenyérben). Nagy örömünkre, az új rendelet előírásai szigorítottak a teljes kiőrlésű kenyér megnevezését illető szabályokon, ennek következtében magasabb lesz a teljes kiőrlésű liszt aránya ezekben a kenyerekben. Választhatunk Graham kenyeret, teljes kiőrlésű búza vagy teljes kiőrlésű rozskenyeret, vagy ugyanilyen cipót, kiflit és zsömlét. A teljes kiőrlésű pékáru sokkal több rostot tartalmaz, ezáltal kevésbé emeli meg a vércukorszintet, és hosszabb időre eltelít, így később éhezünk meg újra.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Mi a helyzet a szénhidrát csökkentett kenyerekkel? A szénhidrát csökkentett kenyerekkel könnyebben kordában tartható a vércukorszint, egyszerűbb számolni vele cukorbetegség esetén és sokan fogyni is tudnak velük. Mindezek ellenére nem ajánlott rendszeres fogyasztásuk!!

A kérdés jogosan merül fel, hogy ennyi előnye miatt miért érdemes mégis elkerülni. Testünk működése sokkal összetettebb annál, minthogy egyetlen összetevőt változtatva érjük el a kívánt eredményt. Valóban dicséretes lenne a vércukorra gyakorolt hatása a szénhidrát csökkentett termékeknek, azonban ahhoz, hogy drasztikusan vissza tudjanak venni  a szénhidrát mennyiségéből, azt növényi fehérjével helyettesítik. Ezért ezek a termékek túlzott fehérjebevitellel fenyegetnek, ami a vese számára veszélyes.

 Teljes kiőrlésű kenyerünket megsüthetjük otthon is, ezáltal akár 100%-ban teljes kiőrlésű liszttel készült kenyeret is fogyaszthatunk, amit kedvünkre variálhatunk különböző olajos magvakkal.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ismerjétek meg a főváros legfinomabb és legtitkosabb kakaós csigáját. És persze a hozzá tartozó pékséget is :)

Ismerjétek meg a főváros legfinomabb és legtitkosabb kakaós csigáját. És persze a hozzá tartozó pékséget is :)

Na és az a croissant... Beszélgetés az egyik legújabb pékség megálmodójával és az irigy francia pékkel :)
Egyszerű kelt tésztából készült, fűszerektől ízes és rendkívül mutatós: Fougasse, a francia lepénykenyér

Egyszerű kelt tésztából készült, fűszerektől ízes és rendkívül mutatós: Fougasse, a francia lepénykenyér

A legjobb dolog nyári estéken egy nagyobb méretű levélkét csak kitenni az asztal közepére, majd tördelni belőle 1-2 pohár finom bor kíséretében.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!