Mutatjuk, mi legyen ma vacsorára: Panzanella – olasz kenyérsaláta, egy kis csavarral
A panzanella nagyon jól jellemzi az olasz konyhát: egyszerű, hétköznapi alapanyagokat használ, nem igényel bonyolult konyhatechnológiai módszereket, ízes, de nem túlgondolt. Az én verziómban a hagyma nem nyersen, hanem a kenyérrel és fűszerekkel együtt átpirítva kerül a salátába.
Az étel lelke a jó minőségű olívaolaj, ezt nem érdemes kispórolni. Ugye, hogy a szikkadt kenyérből nemcsak prézli készíthető?
Hozzávalók
4 személyre- 25 dkg szikkadt kenyér (klasszikusan fehér vekni)
- olívaolaj
- 30 dkg koktélparadicsom
- só, őrölt borskeverék
- 1 nagy fej lila hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál morzsolt oregano
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál morzsolt bazsalikom
- 2 csomag mini mozzarella
- parmezán
- bazsalikomlevelek
Elkészítés
1. A kenyeret felkockázzuk, és kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Meglocsoljuk olívaolajjal, összeforgatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. Mellétesszük a megmosott, olívaolajjal átkent, sóval és borssal fűszerezett koktélparadicsomokat is.
2. 10 perc után a kenyérhez hozzászórjuk az aprított lila hagymát, fokhagymát, a zöldfűszereket, valamint egy kevés sót. Alaposan összeforgatjuk, ismét meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és visszatoljuk további negyed órára a sütőbe. Eddigre a paradicsom is puhára sül.
3. A fűszeres, ropogós kenyérkockákat tálalás előtt összeforgatjuk a sült paradicsomokkal, a lecsepegtetett mozzarellával és a reszelt parmezánnal, locsolunk rá némi olívaolajat, és bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.