Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mennyi az egészséges testzsír százalék?

A mérlegen látott szám nem mutatja meg mennyire egészségesen élünk.
2018. June 30.

A testzsírunkkal is fontos tisztában lennünk, az jobban mutatja, hogy mennyi rajtunk a felesleg. Viszont a zsír szónak van egy negatív konnotációja – pedig egészséges zsírok is léteznek. Sőt a testünk alapvetően tartalmaz zsírt, amely szükséges a meg felelő működéshez és a szervek védelméhez.

„Minden zsír zen felül extrának minősül és nagy szerepet játszik az egészségi állapotunkban” – mondja Dr. David Greuner, szívsebész. Azt javasolja, hogy mérjük meg a testzsír százalékunkat, így tisztában leszünk vele, hogy a súlyunk mekkora része zsír.

Viszont több tényezőt is meg kell vizsgálni, hogy felmérjük valakinek az egészségi állapotát. Mivel az izom nehezebb a zsírnál, így a nagyobb kilogramm nem mindig jelent elhízottságot. Továbbá a normál testsúlyú embereknek is lehet magas a testzsír százaléka. A magas testzsír pedig megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

De mennyi az egészséges testzsír százalék? Dr. Greuner szerint a 18-39 év közötti nőknek 21-32% közötti, a 40-59 év közötti nőknek 23-33%, a 60-79 év közötti nőknek 24-35% a normál testzsír.

Viszont emellett a szokásainkat is figyelembe kell vennünk. Rendszeresen edzünk és változatosan étkezünk? A testzsír eloszlik az egész testen, vagy csak a hason van? Utóbbi veszélyesebb a szív egészségére nézve. Emellett az izomtömeget és a csontsűrűséget is meg kell néznünk.

Kézi testzsír mérővel is szerezhetünk adatokat a testünkről. Ezt a testünk több pontjára kell csíptetnünk, hogy ki tudjuk számolni a teljes testzsír százalékot. Vezessünk erről naplót, így tudjuk majd, hogyan változnak az adatok.

via: Popsugar

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért olyan népszerű a rooftop jóga

Ezért olyan népszerű a rooftop jóga

Az elmúlt évben már Budapesten is egyre gyakrabban hallhatunk a rooftop jógaként emlegetett jógairányzatról, ami tulajdonképpen nem mást jelent, mint hogy a város egy magasan fekvő pontján, gyönyörű kilátással végzik a testi-lelki jólétért felelős sportot.
A diabétesz 7 apró jele

A diabétesz 7 apró jele

Nem is gondolnánk, hogy ezek tapasztalásakor talán mi is cukorbetegek vagyunk.
Szeressük az ételünket

Szeressük az ételünket

Egy Instagram-felhasználó szó szerint szívecskékkel tölti meg tányérját.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!