Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Meki helyett: milyen gyorsétel jut az oroszoknak, mióta szankciók sújtják őket?

2022. May 14.

A nagy nyugati étteremláncok bezárása után új szelek fújnak az orosz street food világában. Nézzük csak, mi helyettesíti a McDonald’s-ot vagy a KFC-t. 

Török kaja

A kebab persze az oroszoknál is megy, de annál is sikeresebb a tortillás változat, a suvarma. A török sült csirke óriási sláger, olcsó és laktató, sok zöldséget adnak hozzá. 

Csebureki

Ezt a street foodot sokan hívják orosz húsos fánknak, pedig se nem orosz, se nem fánk. Igazából eredetileg a krími tatárok nemzeti eledele volt, az a alapja pedig egyszerű gyúrt tészta, soha nem látott élesztőt. És hogy mit tesznek bele? Darált húst, sok zöldséggel – többnyire disznóhúst egyébként. 

Lapcsánka, tócsni, macok…

…ki hogy nevezi, a lényeg, hogy reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. Vélhetően a nyugati szláv kultúrából terjedt el a nagyvilágban, így Oroszországban is.  A Kroshka-Kartoshka országos szintű étteremlánc, amely a szankciók óta egyre komolyabb népszerűségnek örvend… 

A lepcsánka nem csak az elnevezéseiben ezerarcú

Blini, azaz orosz palacsinta

A palacsintát szinte minden nemzet a sajátjának tekinti, a  blinit ezzel szemben az oroszok hagyományosan hajdinalisztből és élesztőből sütik, és vajat, tejfölt használnak feltétként. A legtöbbször reggelire eszik, gyakorlatilag minden metróállomáson hozzá tudsz jutni a nagyvárosokban. A legismertebb lánc, amely blinit árul a Teremok, egész Oroszországban jelen vannak. 

A pirog

A pirog igazi orosz ínyencség, kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Rengeteg orosz gyorsétterem-lánc direkt pirogra specializálódik, a nyugati nagyok távozása számukra is örömhír volt. A Kuzina  a pirog mellett például más péksüteményeket is árul. 

Hamis Meki

És persze igen, van McDonald’s-utánzat is, a McBurger hasonló kínálattal, stílussal és logóval – máig érthetetlen, hogy nem lett ebből még határokon átívelő copyright-per… 

 

Forrás: vegyes

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lenyűgöző torták egy orosz cukrásztól

Lenyűgöző torták egy orosz cukrásztól

Meg kell hagyni, Elena Gnut alkotásai nem mindennapiak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!