Meglepő, de ezeknél az élelmiszereknél nem kell figyelnünk a szavatossági időre
2019. July 3.Vajon meddig áll el? A szupermarket gondolái között haladva gyakran tesszük fel magunknak a kérdést, amikor romlandósági szempontokat (is) figyelembe véve próbáljuk összeállítani a heti menüt. Egyes hozzávalókat szinte az idők végezetéig lehetne tárolni, és ezek nem feltétlenül azok az élelmiszerek, amelyekre kapásból gondolnánk. A sima fehér rizs például 4-5 évig áll el, a száraztészta szintén csak pár évig marad jó. De akkor mely ételek bírnak igazán hosszú, akár évtizedeken át tartó szavatossággal? Mutatjuk.
Méz
A méz egyike azon kevés élelmiszernek, amely tényleg nem romlik meg soha, de soha. Elméletben a cukor is ilyen, ám tegyük hozzá, hogy a minősége nagyjából két év után már nem lesz az igazi. A méz viszont tényleg örökké eláll, régészek egyiptomi sírkamrákban találtak már 3000 éves, de teljesen ehető mézet. Ennek oka alacsony nedvességtartalma és szintén alacsony pH-értéke. Mindez olyan környezetet teremt, amelyben a mikroorganizmusok nem élnek meg, így nem is tud hatásukra a méz tönkremenni.
Só (kivéve, ha jódozott)
Nem hiába tartósítunk évszázadok óta sóval. A mézhez hasonlóan nem tartalmaz vizet, és mivel ásványi – nem pedig növényi – alapú, az idő múlása az ízére sem lesz befolyással. De akkor miért is szerepel lejárati dátum a boltokban kapható só csomagolásán? Az 1920-as évek óta jódot adnak a sóhoz, amely ugyan egészségügyileg hasznos, ám a jód miatt a só szavatossága nagyjából 5 évre csökken.
Instant kávé
Még a csomagolás felnyitását követően sem fog megromlani, örökké megőrzi az eredetileg sem túl aromás ízét. Az instant kávé készítésekor ugyanis forró levegős fújással vagy fagyasztásos technikával kiszárítják a megfőzött kávét. Mindkét módszer teljes mértékben kivonja belőle a nedvességet, ezért áll el a por.
Idővel gyengülnek, de nem romlanak meg a tömény szeszes italok
Amíg tiszta szeszből áll az ital – és nem valamiféle gyümölcsös vagy egyéb fajtájú krémlikőrről van szó –, korlátlan ideig eltartható. Az erejéből viszont veszíthet, az íze és az illata egyaránt megváltozhat, különösen akkor, ha felnyitjuk az üveget.
Szójaszósz
A szójaszósz szójabab, opcionálisan búza, só, víz és élesztő kombinációja. Erjesztéssel készül, ha nem bontjuk ki, korlátlan ideig eláll.
Szárazbab
Ha hűvös, száraz helyen tároljuk, a szárazbab is évtizedekig eláll, habár az ízéből veszíteni fog.
Ecet
Ecetre bármikor szükségünk lehet a konyhában és általában a háztartásban, például takarításhoz. Ezért jó hír, hogy savas jellegének köszönhetően hűtés nélkül is sokáig eláll. A színe megváltozhat, az üvege falán lerakódás képződhet, ám a minősége nem fog változni az évek múlásával.
Forrás: mashed