Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Megfogadtad, hogy nekiállsz edzeni? Ezeket a hibákat ne kövesd el

2023. January 3.

Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom, hogy elkezdünk rendesen mozogni, edzeni. Sajnos a kezdeti lendület sokszor hamar elpárolog, és január végén ugyanott tartunk, mint decemberben. Milyen buktatókat érdemes elkerülnünk?

Mindent vagy semmit módon állunk hozzá

Sokan próbálnak túl sokat túl rövid idő alatt elérni. Ez a fajta túlzás igazából csak elnyomja a lelkesedést, különösen ha az eredmények nem jelentkeznek azonnal. Jobb, ha inkább visszaveszünk a tempóból, amikor már az edzés gondolata is szorongással tölt el, valamilyen sérülésből csak igen lassan épülünk fel, stresszesebbek vagyunk vagy netán rosszul alszunk.

Túlzó elvárásokat támasztunk magunkkal szemben

Ha 20 éve rendszeresen sportoltunk, de azóta a munka és a család vette át a főszerepet az életünkben, ne számítsunk arra, hogy szervezetünk ugyanúgy fog tudni teljesíteni, mint amikor régen edzettünk. Egy jól átgondolt edzésterv első két hetében nagyon alacsony intenzitással vágunk bele a sportba. Ezzel csak alapozunk a későbbi munkához, és lassan – de biztosan – hozzuk magunkat újra formába.

Az se szerencsés, ha irreális határidőket szabunk magunknak. Persze lehetnek céljaink, de fontosabb, hogy mentálisan jól érezzük magunkat edzés közben. Ne stresszeljük magunkat olyan teljesíthetetlen célokkal, mint 10 kiló leadása 2 hét alatt! Az ehhez hasonlóak nem csupán elérhetetlenek, hanem károsak is.

Tipp: Reggelizzünk edzés előtt vagy sem?

Nem követjük a tervet

Edzéstervek esetén a változatosság nem a legszerencsésebb dolog. Legalábbis nem abban a formájában, hogy pár hetente edzéstervet váltunk. Ha belekezdünk egybe, vigyük végig, vagy tartsuk magunkat hozzá legalább három hónapon át.

Elhagyjuk a bemelegítést

Ennek elmulasztása nagyban növeli valamilyen sérülés kialakulásának kockázatát.

+1: Figyeljünk a táplálkozásunkra is

A testmozgás és a helyes étkezés ugyanannak az érmének a két oldala, egyiknek sincs sok értelme a másik nélkül. Ha rendszeresen edzünk, szervezetünknek szüksége van energia-utánpótlásra. Ne koplaljunk vagy folytassunk egyoldalú táplálkozást sport mellett!

Forrás: The Healthy

Ezt már olvastad?

Megfájdult a fejed edzés után? Ezek az okok állhatnak a háttérben

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!