Még puhább és szaftosabb brownie? Ezt tedd a tésztába!
2022. June 11.A csupa csoki brownie népszerű sütemény, az édesszájúak egyik örök kedvence. Van, aki instant kávéval, van aki Guinness sörrel, más pedig mogyoróval turbózza fel. És akad, aki cukkinit tesz a tésztájába.
Egyre több profi szakács kezdi bizonyos zöldségek természetesen édes vagy épp semleges ízét a desszertjeiben is kiaknázni, gondoljunk csak a már-már hétköznapinak számító répatortára. Semmi akadálya annak, hogy kövessük példájukat! A botanikailag gyümölcsnek számító cukkini enyhén édeskés, de inkább semleges ízével, magas ásványianyag- és vitamintartalmával kifejezetten egészséges, emellett kalóriatartalma is szinte elhanyagolható. Gyakran találkozhatunk vele különböző receptekben cukkinis lasagnétól kezdve a muffinon át, egészen a cukkinikenyérig. Íze nem különösebben intenzív és tolakodó, épp ezért használható fel ennyire sokoldalúan.
Tipp: Miért nem olvad meg sütés közben a csokicsepp?
Azért működik rendkívül jól a brownie receptben, mert kiemelkedően magas a nedvességtartalma (95% körüli), azaz a sütink még krémesebb és puhább állagú lesz. Elkészíteni is könnyebb lesz, mivel a sok nedvesség megakadályozza, hogy sütés közben kiszárítsuk. A nedvességet azonban túlzásba sem kell vinni, mielőtt a tésztába kerül, érdemes a cukkinit egy kicsit kinyomkodni. Már a boltban törekedjünk arra, hogy szép darabot válasszunk, legyen fényes, kemény és inkább kisebb, zsenge. Egyes receptekbe reszelve, másokba pürésítve kerül. A végeredményben a cukkini íze alig lesz kiérezhető, csak annyit fogunk észrevenni, hogy még puhább a brownie-nk, mint korábban.
Kapcsolódik:
Forrás: mashed