Maradt egy kis köret tegnapról? Semmi gond, mutatjuk, hogy mi minden készíthető belőle!
2019. May 17.Van az úgy, hogy elmérjük a köret mennyiségét, a hús elfogy, a rizs vagy a burgonya pedig dobozba kerül, és aztán már csak kerülgetjük a hűtőben. Kis fantáziával azonban szuper ételeket készíthetünk a felhasználásukkal, a család rá sem fog ismerni az „unalmas” maradékokra. 4 gyakori körethez adunk 16 tippet. A jelszó: csak semmi pazarlás!
Krumplipüré
1. Adjunk hozzá egy-két tojássárgáját, lisztet, ízlés szerint fűszereket, majd formázzunk lapos tócsnikat a masszából. Serpenyőben, kevés felhevített olajon süssük ki, tejföllel és reszelt sajttal laktató vacsora lesz belőle.
2. Egy lábasban senyvesszünk hagymát, majd tegyük rá a krumplipürét, és öntsük fel vízzel vagy alaplével. Forraljuk fel, törjük át botmixerrel, majd krémesítsük tejszínnel vagy tejföllel. Már csak pár csík ropogós bacont kell sütnünk, és kész a gyors krémleves.
3. Keverjünk hozzá 1-2 tojássárgáját, és simítsuk zöldséges vagy húsos tepsis ételek tetejére, akár az angol Shepherd’s Pie receptjében. Krumplitetővel minden finomabb, ugye?
4. Adjuk különböző tésztákhoz. Ha úgyis hasonlót terveztünk, legalább már a krumplipüré elkészítésével nem kell bajlódnunk. Készíthetünk belőle krumplis lángost, krokettet, pogácsát, nudlit és gombócot is.
Főtt rizs
1. Igaz, hogy az olaszok rizottógolyója, az arancini másnapos arborio rizsből készül, de azért a „hamis” verziót sima rizsből is megpróbálhatjuk összeállítani. Formázzunk az összetapadt rizsből gombócokat – a közepére rejthetünk egy-egy darabka mozzarella sajtot –, panírozzuk lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába, majd süssük bő olajban aranybarnára.
2. Keverjük össze a rizst egy tonhalkonzervvel, 1-2 tojássárgájával, reszelt sárgarépával, fűszerekkel és annyi zsemlemorzsával, hogy összeálljon. Formázzunk belőle lapos fasírtokat. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, egyszer megfordítva süssük készre. Kb. 30 perc kell nekik.
3. Tölteléknek is használhatjuk, például klasszikus darált húsos raguval összekeverve. Padlizsánba, cukkinibe vagy akár paprikákba is kanalazhatjuk.
4. Salátának is szuper lesz mustáros-majonézes tejföllel összeforgatva, tetszőleges zöldségekkel, sonkával dúsítva. Tálalás előtt hűtsük be pár órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Főtt tészta
1. Rizssalátával fejeztük be, és folytassuk is rögtön a tésztasalátával. Valamennyi rövidebb fajtájú tésztának jól áll, ha salátának készítjük el, akár a fentihez hasonlóan tejfölösen, akár olívaolajos öntettel.
2. Rakott tészta. Keverjük össze darált húsos raguval és paradicsomszósszal, rétegezzük sült padlizsánkarikákkal, a tetejére pedig tegyünk sok-sok mozzarellát. 25 perc a sütőben, ezt az ételt nem lehet nem szeretni.
3. Ha cérnametélt maradt, a másnapi desszert sorsa gyakorlatilag eldőlt: készítsünk belőle vargabélest.
4. Kipróbálhatjuk a spagetti frittatát is. A főtt spagettit – vagy más, akár rövidebb fajtájú tésztát –keverjük össze egész tojásokkal, adjunk hozzá tetszőleges zöldségeket, hagymákat, majd serpenyőben kezdve, és sütőben befejezve süssük meg, mint egy hagyományos frittatát.
Párolt zöldség
1. Wokba velük! Ha egy kis szezámolajon lepirulnak a párolt zöldségek, azzal csak finomabbá válnak. Összeforgathatjuk – akár maradék – tésztával vagy rizzsel, szójaszósszal, csilivel, gyömbérrel, szezámmaggal turbózva gyors távol-keleti ihletésű egytálételt készíthetünk.
2. Ha zöldség- vagy húsleves készül, plusz zöldségként hozzáadhatjuk a főzés végén.
3. A zöldségtócsni sem unalmas, ha feldobjuk finom mártogatósokkal. A zöldségeket villával törjük össze, keverjük össze tojássárgájával, liszttel, fűszerekkel. Ízlés szerint zsemlemorzsába is forgathatjuk, majd tepsiben vagy serpenyőben, kevés olajon egyszerűen süssük ki a falatkákat.
4. Sok-sok sajt társaságában halmozzuk a zöldségeket egy tortillalapra. Hajtsuk ketté, serpenyőben melegítsük át, és kész is a quesadilla.