Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kutyából kenőcs és egyéb furcsaságok – ilyenek voltak a középkori orvosságreceptek

2022. September 10.

A Cambridge-i Egyetem könyvtára interneten keresztül is elérhetővé tesz digitalizált formában több mint 180 középkori kéziratot. A kéziratok nagyjából 8000 orvosságreceptet tartalmaznak, többségük a 14. és 15. századból származik, és izgalmas bepillantást adnak a középkori orvostudomány állásába. A recepteket böngészve nem is tudjuk mit éreztünk először, meghökkenést vagy rosszullétet…

Egy köszvény elleni recept például arra utasítja az olvasót, hogy töltsön meg egy kiskutyát zsályával és csigákkal, majd süsse meg. A kisülő zsírból kell aztán kenőcsöt készíteni. Egy másik csodás orvosság elkészítése úgy néz ki, hogy meg kell sütni egy baglyot, besózni, porrá őrölni, majd a port vaddisznó zsírjával keverni – csakis ebben a sorrendben. Az így készülő kenőcs szintén köszvényre jelenthet gyógyírt.

Ha ez nem lenne elég, szürkehályog ellen a következőt ajánlja az egyik kézirat: vegyük egy mezei nyúl epehólyagját, keverjük össze mézzel, majd madártollal kenjük a szemünkre. Sok rosszat lehet mesélni a közegészségügyi rendszerünk állapotáról, de valószínűleg senki sem sajnálja, hogy ezen a szinten túljutottunk.

A digitalizációs projektet James Freeman vezeti, és a következőket nyilatkozta:

„A bonyolultságuk és furcsaságuk ellenére a középkori receptek nagyon is érthetőek a modern kor embere számára is, hiszen olyan betegségekre kínálnak megoldásokat, amelyek a mai napig kínoznak minket, ilyen a fejfájás, fogfájás, hasmenés, köhögés, fájó végtagok. Emlékeztetnek a középkori mindennapi élet nehézségeire, amikor nem álltak rendelkezésre fertőtlenítő és fájdalomcsillapító szerek vagy antibiotikumok. Meghökkentő mennyiségű alapanyagot használnak fel ezekben a receptekben, legyen az állat, zöldség vagy ásvány. Olyan fűszernövényeket is, amelyeket ma a legtöbb szupermarketben megkapunk: zsályát, rozmaringot és babérlevelet. A középkori orvosok sokféle fűszert is használtak, mint köményt, borsot és gyömbért. Gyakran keverték az alapanyagokat sörrel, fehérborral, ecettel és tejjel.”

Tipp: Tudományosan bizonyított: teljesen rendben van, ha undort érzünk

Miután túltesszük magunkat a kiskutya okozta sokkon, láthatjuk, hogy tényleg lenyűgöző anyagot tesznek a britek szabadon elérhetővé és kutathatóvá, valószínűleg találkozunk még ennek kapcsán újabb hírekkel és írásokkal.

Forrás: Daily Mail Online

Ezt már olvastad? 

Bizarr kajával ünnepelnek Japánban

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!