Komposztáljunk! Miért jó ez nekünk, hogyan kezdjünk bele?
2020. May 1.Nem csoda, hogy a komposztálás újra divatba jött, hiszen ez az egyik leginkább környezetkímélő módja annak, hogy hasznosítsuk a háztartási, konyhai hulladékaink egy részét. Sőt! Nem csupán a kukába kerülő, kidobásra ítélt hulladékok száma csökken, hanem mi is részt vehetünk a természet csodás körforgásában: kis idő, türelem, és a szemét értékes termőfölddé válik.
Mi is az komposzt?
A komposztálás során szerves anyagokból állítunk elő értékes termőföldet, amely különösen gazdag tápanyagokban. Csak jót tehetünk növényeinkkel, ha ilyen földet kapnak – azaz úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a konyhai maradékokat visszaadjuk az anyaföldnek.
Miért kellene komposztálnunk?
Egyszerűen fogalmazva: jót tesz a bolygónknak, hiszen így kevesebb szemetet fogunk termelni, és számos maradékot tudunk hasznosítani, újrafelhasználni. Szinte fel sem tűnik, hogy mennyi mindent dobunk ki a kukába, viszont ha gyűjtjük, rögtön tisztában leszünk a mennyiségekkel.
Mi minden kerülhet bele a komposztba?
Alapvetően minden, ami egykor emberi fogyasztásra alkalmas volt, de mi már nem szívesen fogyasztjuk el.
– Zöldségmaradékok, gyümölcsmaradékok, ezek héjai, magházai.
– Gyomok, levágott fű.
– Kávézacc, tealevelek.
– Tojáshéjak.
– Száraz kenyér.
– Állott vagy avas kekszek, gabonapelyhek.
– Régi, aromájukat vesztett fűszerek.
– Olajos magvak.
– Használt kávéfilterek, teafilterek és kávépárnák.
– Parafadugók.
– Szobanövények levágott levelei, hajtásai.
– A konyhapult morzsái.
Fontos azonban, hogy főtt vagy sült ételmaradékok, valamint például csontok se kerüljenek a komposztunkba. Olajnak, vegyszereknek, gyógyszereknek sincs benne helyük. Bár az előbb említett ételmaradékok lebomlanának, mégsem érdemes beletenni, hiszen a kóbor állatok miatt fertőzésveszély alakulhat ki.
Mire lesz szükségünk?
Jelöljünk ki a kertben egy sík, árnyékosabb területet, itt helyezzük el a komposztáló ládát. Fontos, hogy ládánk jól szellőzzön, ugyanis a komposztáláshoz megfelelő mennyiségű oxigénre és nedvességre lesz szükségünk. A száraz és nedves komposztálandó anyagokat lazán rétegezzük egymásra, így a száraz anyagokat könnyedén elláthatjuk nedvességgel. Az alsó réteg száraz anyag legyen. Fontos, hogy 2-3 havonta átforgassuk a komposztot, így újra fellazul, és megfelelő lesz az oxigén-ellátottsága. Az érett komposzt kb. 1 év alatt készül el.
Forrás: the kitchn