Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Komposztáljunk! Miért jó ez nekünk, hogyan kezdjünk bele?

2020. May 1.

Nem csoda, hogy a komposztálás újra divatba jött, hiszen ez az egyik leginkább környezetkímélő módja annak, hogy hasznosítsuk a háztartási, konyhai hulladékaink egy részét. Sőt! Nem csupán a kukába kerülő, kidobásra ítélt hulladékok száma csökken, hanem mi is részt vehetünk a természet csodás körforgásában: kis idő, türelem, és a szemét értékes termőfölddé válik. 

 

Mi is az komposzt? 

A komposztálás során szerves anyagokból állítunk elő értékes termőföldet, amely különösen gazdag tápanyagokban. Csak jót tehetünk növényeinkkel, ha ilyen földet kapnak – azaz úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a konyhai maradékokat visszaadjuk az anyaföldnek. 

 

Miért kellene komposztálnunk?

Egyszerűen fogalmazva: jót tesz a bolygónknak, hiszen így kevesebb szemetet fogunk termelni, és számos maradékot tudunk hasznosítani, újrafelhasználni. Szinte fel sem tűnik, hogy mennyi mindent dobunk ki a kukába, viszont ha gyűjtjük, rögtön tisztában leszünk a mennyiségekkel. 

 

Mi minden kerülhet bele a komposztba? 

Alapvetően minden, ami egykor emberi fogyasztásra alkalmas volt, de mi már nem szívesen fogyasztjuk el. 

– Zöldségmaradékok, gyümölcsmaradékok, ezek héjai, magházai.

– Gyomok, levágott fű. 

– Kávézacc, tealevelek.

– Tojáshéjak.

– Száraz kenyér.

– Állott vagy avas kekszek, gabonapelyhek.

– Régi, aromájukat vesztett fűszerek.

– Olajos magvak.

– Használt kávéfilterek, teafilterek és kávépárnák.

– Parafadugók.

– Szobanövények levágott levelei, hajtásai.

– A konyhapult morzsái.

Fontos azonban, hogy főtt vagy sült ételmaradékok, valamint például csontok se kerüljenek a komposztunkba. Olajnak, vegyszereknek, gyógyszereknek sincs benne helyük. Bár az előbb említett ételmaradékok lebomlanának, mégsem érdemes beletenni, hiszen a kóbor állatok miatt fertőzésveszély alakulhat ki. 

 

Mire lesz szükségünk? 

Jelöljünk ki a kertben egy sík, árnyékosabb területet, itt helyezzük el a komposztáló ládát. Fontos, hogy ládánk jól szellőzzön, ugyanis a komposztáláshoz megfelelő mennyiségű oxigénre és nedvességre lesz szükségünk. A száraz és nedves komposztálandó anyagokat lazán rétegezzük egymásra, így a száraz anyagokat könnyedén elláthatjuk nedvességgel. Az alsó réteg száraz anyag legyen. Fontos, hogy 2-3 havonta átforgassuk a komposztot, így újra fellazul, és megfelelő lesz az oxigén-ellátottsága. Az érett komposzt kb. 1 év alatt készül el.

 

Forrás: the kitchn 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!