Kétszer is gondold meg, hogy meghámozod-e a cukkinit!
2023. January 12.Egyes zöldségek és gyümölcsök esetén nem kérdés, hogy szükséges a hámozás, mások esetén viszont felmerül a kérdés: muszáj megszabadulni a héjtól? Gondoljunk csak a burgonyára, ha sütőben sütve, steakkrumplinak vagy vajas, héjában sült krumplinak készítjük el, már eszünkben sincs bajlódni a hámozással. Vannak olyan esetek is, amikor a héj bár ehető lenne, mégis eltávolítjuk, mert tartunk a szennyeződésektől és a vegyszerektől.
Tipp: 14 recept cukkinivel
Sokszor viszont – amennyiben nem kell a vegyszerek miatt aggódnunk – jó, ha marad a héj, erre az egyik legkézenfekvőbb példa az alma, amely héjjal együtt kétszer annyi rostot, valamint A-, K- és C-vitamint tartalmaz. De nem az alma az egyetlen ilyen! Tekintsük alapszabálynak, hogy amíg egy adott zöldség vagy gyümölcs héja emberi fogyasztásra alkalmas, érdemes megfontolni, hogy ezzel együtt együk meg.
Vegyük például a cukkinit! Rengeteg antioxidánst tartalmaz, fogyasztása előnyös a szívünk, szemünk és bőrünk számára, ám az antioxidánsok többsége nem a húsban, hanem a héjban található. Egyes állatkísérletek szerint még a vércukorszintre is kedvező hatással lehet, illetve az is tény, hogy a cukkini rosttartalmának döntő hányada szintén a héjban található.
Ezt már olvastad?