Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hihetetlen, mi mindenre jó a cukkini!

Nem csak édesen és sósan finom, de a szervezetet is kényezteti ez a zöldség.
2021. július 20.

Ha nincs türelmünk kivárni, míg termést hoz, vagy túl sok aranysárga virág nyílik rajta, akkor – akárcsak a tökfélékét – kiránthatjuk magát a virágot is, de salátát szintén dekorálhatunk e szépségekkel. Ha már érik, akkor viszont tudni kell a hosszúkás csemegéről, hogy az emésztésünk nagyon hálás érte: egyrészt hogy nem savas, másfelől pedig a benne rejlő cellulózért. Tisztít és vizeletet is hajt, kalóriát viszont alig tartalmaz (100 grammban alig 10 lapul). 95 százaléka víz, ami nyáron üdít, A-, C- és E-vitamin tartalma szintén jól jön, de magnézium, vas, kálium és folsav készlete is imponál. A várandósok, szoptatós anyák és magzatok is épülnek az anyagaiból, és a férfiak tesztoszteronja szintén profitál, ha cukkinit fogyasztanak.

Nyersen, vékonyra szelve saláta alapnak ideális: könnyedén átveszi a többi összetevő ízvilágát. Akárcsak lekvárként: ha például citromos-bazsalikomosat főzünk, akkor ezekhez az aromákhoz idomul. Levesben, főzelékben, lecsóban is megfér: darabosan vagy pürésítve is finom. Grillezve, töltve, tepsis rakott ételekben, fasírtban egyaránt működik, de tésztaszószokhoz is bátran bevethetjük. Egyedül az olajban sütés nem javallott, ugyanis ez a zöldség nagyon magába szívja a zsiradékot. A gyomorfekéllyel vagy veseproblémákkal küzdők vigyázzanak a fogyasztásával, és a hashajtó aspektus is óvatosságra inthet némelyeket.

Édes (kókuszos, mazsolás) vagy sós (kakukkfüves) rétesben emlékezetes élményt ad, de vékonyra szelve, főtt olasz tésztával keverve a bármilyen feltéttel elmegy, ráadásul a szénhidráttartalma jóval kedvezőbb, mint a spagettié. A zöldségfagyik közt könnyű dolga van – egy karfiolhoz képest biztos hamarabb elfogy; bogyós gyümölcsökkel összeeresztve például mennyei. Banánnal finom smoothie-t ad, alapanyagként lefagyasztani viszont nem érdemes. Savanyúság formájában inkább eltehető szűkebb időkre, vagy akár a padlizsánkrémhez hasonló különlegesség is készíthető belőle. A kibelezett, érett magokat megszárítva jövőre vetéskor felhasználhatjuk.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tegyünk cukkinit az almás pitébe

Tegyünk cukkinit az almás pitébe

Az alma helyére! Honnan jött ez az ötlet, és miért ilyen népszerű?
Így trükközz a cukkinivel

Így trükközz a cukkinivel

Marton Adri ötletei és tippjei e sokoldalú zöldség felhasználására
14 recept cukkinivel

14 recept cukkinivel

Ma van a cukkinikenyér napja, köszöntsük cukkinis receptekkel!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.