Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: BBC/Reuters

Kétezer éves gyorséttermet találtak a régészek Pompejiben

2021. január 5.

Az ókorban ugyan nem volt Burger King vagy önvezető KFC-automaták, de meleg ételeket felszolgáló gyorsétkezdék már igen, csak akkor még thermopoliumnak hívták őket. Egy ilyen thermopoliumot tártak föl a pompeji régészek. A karácsonykor közzétett fotók segítenek elképzelni, hogy nézhettek ki ezek az étkezdék, köztük a pompeji gyorsétterem.

A Vezúv által elpusztított, ugyanakkor az utókor számára így konzervált ókori város ezzel az újabb rendkívül értékes lelettel szolgált a világ számára. A Pompeji Régészeti Park vezetője, Massimo Osanna nyilatkozata szerint bár már mintegy 80 étel maradványát találták meg Pompejiben, ez az első étkezde, amelyet a romvárosban teljesen feltártak. 

A pult oldalán látható festményeken többek között olyan állatok láthatók, amelyeket felszolgáltak az utcai étkezdében, például tyúkot és kacsát.

Pompeji városát a Vezúv kitörése pusztította el 79-ben, a maradványok megtalálására egészen a 16. századig kellett várni. A mai napig is tartó hivatalos ásatások 1748. április 6-án kezdődtek, a régészek eddig az ókori város kétharmadát tárták fel. Többek között ez a pompeji gyorsétterem is előkerült.

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.