Kenyérből keksz? Izgalmas eredetsztorit tudhat magáénak a karácsonyi spekulatius keksz
2021. December 4.Nincs karácsony édes, fűszeres keksz nélkül! Ilyen az elsőre talán kicsit furcsán hangzó „spekulatius” keksz, melynek különleges ízét és jellegzetes illatát a szegfűszeg, a fahéj és a szerecsendió adja. Néhány éve még szinte ismeretlen volt felénk ez a karácsonyi finomság, manapság viszont már minden szupermarket szezonális édességei között megtalálhatjuk. Sokan annyira rászoknak, hogy legszívesebben egész évben ropogtatnák. Belgiumban és Hollandiában – ahonnan származik – az év mind a 12 hónapjában megvásárolható, és nálunk is kapható egy magyar keksz, amely hozza a speciális ízt és formát.
Témába vág: Hogyan tartsuk frissen a házilag sütött kekszeket?
Nagyon kedvelt még Indonéziában is, persze ez nem annyira meglepő, tekintve, hogy korábban holland gyarmat volt. A sok hozzáadott, régen különlegesnek – és ezért drágának – számító fűszer miatt nem volt éppen a legolcsóbb kekszféle, a második világháborút követő évekig az átlagemberek nem is engedhették meg maguknak. És még egy érdekesség! Ha a kekszeket helyes sorrendbe rendezzük, akkor a rajtuk látható képek Szent Miklós életét mutatják be. Ehhez köthető az eredettörténete is. A 15-16. században a mise végén megszentelt kenyeret osztottak szét a hívek között, amelynek neve a latin „specculum”, azaz tükör szóból ered. Ebből alakult ki aztán hosszú évek alatt a ma is ismert keksz.
Ez is érdekelhet:
Forrás: deutschland.de