Karácsonyra ajánljuk – Kovászka, kenyér könnyedén
2020. December 16.Még nem késő beszerezni az ajándékokat, sőt! Ahogy az előző éveket elnéztük, az igazi roham csak ilyenkor veszi kezdetét. Cikkünkben egy olyan magyar vállalkozás termékeit ajánljuk, amelyeket mi is kipróbáltunk, és szívesen látnánk a fa alatt.
Az első karanténidőszakban házi pékek országa lettünk, és milyen jól tettük! Sokan azóta is kitartottak, és hétről hétig otthon sütik a kenyeret, kalácsot, péksüteményeket. Ki-ki ízlése szerint élesztővel vagy saját nevelgetésű vadkovásszal. Kovászkát a járványhelyzet hívta életre, megálmodói, Márkus Máté és Szabó Gergő a boltokban kialakult élesztőhiányra válaszul dobta piacra az alapterméket.
Kovászka szárított kovászkészítmény, segítségével a kezdő sütők is biztos sikerélménnyel gazdagodhatnak, hiszen a termék szárított rozskovász mellett instant élesztőt is tartalmaz. Ajánljuk időhiányosoknak, azoknak, akiket elrettent a házi anyakovász életben tartása, etetgetése – vagy csak egyszerűen nem fér bele az életritmusukba –, sőt azoknak is, akik egyáltalán vagy alig-alig sütnek otthon, viszont szeretnék kedvenc kézműves pékségük ízeit megidézni otthon. Kovászka csak természetes hozzávalókból áll, tartósítószert nem tartalmaz. Vegán termék, felhasználásával kevesebb, mint 2 óra alatt frissen sütött, kovászos jellegű kenyeret varázsolhatunk az asztalra.
Az elmúlt időszakban bővült a termékpaletta: a webshopból többek közt beszerezhetjük Gluténmentes Kovászkát és Élesztőkét is. A december 17-ig beérkezett rendeléseket még karácsony előtt teljesítik.
Receptajánló: Rozsos- aszalt paradicsomos bagett
Hozzávalók (2 darabhoz):
35 dkg búzaliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dkg Kovászka
1 teáskanál só
15 dkg fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom (jól lecsepegtetve)
4 evőkanál a fűszeres olajból
kb. 3 dl langyos víz
A kétféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük. Közben az aszalt paradicsomot leszűrjük, félretesszük, a fűszeres olajból kimérjük a 4 evőkanálnyi mennyiséget. A lisztekhez adjuk, elkeverjük. Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a vizet. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Az aszalt paradicsomot kis darabokra vágjuk. A megkelt tésztába beledolgozzuk a paradicsomot, letakarjuk, és hagyjuk ismét megkelni. Ezután lisztezett felületen átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, majd mindkét bucit kb. 40 cm-es hengerré sodorjuk. A hengereket a két végüknél fogva, ellentétes irányban párszor megcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. A tetejük nyugodtan maradhat lisztes, de le is kenhetjük vízzel. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Amíg melegszik, még hagyjuk kelni a bagetteket. Először 200 °C-on 10, majd 180 °C-on további kb. 12-15 percet sütjük.