Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Karácsonyi menük a világ minden tájáról

Gyorskaja vagy 7 fogásos menü? Mindkettőre van példa! 2. rész.
2019. December 25.

Ízutazásra hívunk benneteket, nézzünk körül más nemzetek karácsonyi asztalain! Tegnap már megmutattuk, milyen egy tradicionális karácsonyi vacsora Olaszországban, Mexikóban vagy Új-Zélandon, de mára is tartogattunk számos érdekességet.

Costa Rica

Emlékeztek még a mexikói tamaléra? Itt is népszerű fogás, és mivel igencsak összetett az elkészítése, az egész család kiveszi a részét a 2 napos munkafolyamatból. Elkészítik a tölteléket, rákenik a banánlevelekre, majd órákon át gőzölik, hogy igazán finom legyen.

Fotó: 123 RF

Finnország

Viccesen hangzik, de nem tudunk másként fogalmazni: a finn karácsonyi vacsora általában svédasztal jellegű. Sonkát, halat, tepsis burgonyaételt és rosollit szoktak felszolgálni, ez utóbbi egy színes, kockázott céklából, burgonyából, sárgarépából, almából álló saláta, amelyet tejszínnel készítenek.

Fotó: 123 RF

Fülöp-szigetek

Aki imádja a karácsonyt, azzal jár a legjobban, ha egyenesen a Fülöp-szigetekre költözik, hiszen itt már szeptember végétől ünnepi hangulat uralkodik. Az éjféli mise után nagy lakomát csapnak a filippínók: nyárson sült malacot, sajtot, tavaszi tekercset, gyümölcssalátát és tésztát szoktak fogyasztani.

Fotó: 123 RF

Litvánia

A tradicionális litván karácsonyi vacsora elkészítése sem nevezhető egyszerű műveletnek. Általában egy teljes hetet szánnak az előkészületekre. A vacsora nem tartalmaz húst és tejtermékeket, és kizárólag hideg fogások kerülnek az asztalra. Ilyen a paradicsomos hering, a kenyér, a gomba és egyéb zöldségek.

Fotó: 123 RF

Japán

Akár hiszitek, akár nem, minden évben több mint 3,5 millió japán ünnepli a karácsonyt egy vödör KFC-ben vásárolt csirke társaságában. Hála egy rendkívül sikeres, 1970-es években futott reklámkampánynak… Mit tesz a megszokás! Szeretik még a grillcsirkét, és epertortát is szívesen fogyasztanak a jeles napon.

Fotó: 123 RF

Argentína

Az argentin emberek egy sor különböző ételt készítenek karácsonyra, a legtöbb menü tartalmazza a vitel toné fogást. Ez egy hideg étel: vékony szeletekre vágott borjúhús kapribogyóval vagy kaprigyümölccsel és krémes tonhalszósszal.

Fotó: 123 RF

Ukrajna

Az ukránok a karácsonyt január 7-én ünneplik, a vacsora pedig akkor veszi kezdetét, amikor az első csillag megjelenik az égen. Jellegzetes ételük a gabonából készülő puding, a kutia, valamint a húsmentes borscs és a varenyky, ez utóbbi olyan, mint a pirog, káposztával és burgonyával töltik meg.

Fotó: 123 RF

Örményország

Más ortodox országokhoz hasonlóan itt is január 7-ére esik karácsony napja. Ghapamának nevezik azt a különleges sütőtökös fogást, amelyet csak karácsonykor és más jeles alkalomból készítenek el. A tököt rizzsel, mazsolával, olajos magvakkal és mézzel töltik meg, majd megpirítják.

Fotó: 123 RF

Svédország

A svéd karácsonyi vacsora – nem meglepő módon – svédasztalos. Kerül az asztalra hal (általában hering), hideg felvágottak (sonka és kolbász), húsgolyós-burgonyás egyben sült étel, karamellizált burgonya, édességnek pedig rizspuding és sáfrányos kalács.

Fotó: 123 RF

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A Sörszövetség karácsonyra különleges ünnepi ételekkel készült

A Sörszövetség karácsonyra különleges ünnepi ételekkel készült

Magyar gyártású prémium sörök teszik ellenállhatatlanná a recepteket.
Karácsonyi menük a világ minden tájáról

Karácsonyi menük a világ minden tájáról

Gyorskaja vagy 7 fogásos menü? Mindkettőre van példa! 1. rész.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!