Karácsonyi menük a világ minden tájáról
Ízutazásra hívunk benneteket, nézzünk körül más nemzetek karácsonyi asztalain! Tegnap már megmutattuk, milyen egy tradicionális karácsonyi vacsora Olaszországban, Mexikóban vagy Új-Zélandon, de mára is tartogattunk számos érdekességet.
Costa Rica
Emlékeztek még a mexikói tamaléra? Itt is népszerű fogás, és mivel igencsak összetett az elkészítése, az egész család kiveszi a részét a 2 napos munkafolyamatból. Elkészítik a tölteléket, rákenik a banánlevelekre, majd órákon át gőzölik, hogy igazán finom legyen.
Finnország
Viccesen hangzik, de nem tudunk másként fogalmazni: a finn karácsonyi vacsora általában svédasztal jellegű. Sonkát, halat, tepsis burgonyaételt és rosollit szoktak felszolgálni, ez utóbbi egy színes, kockázott céklából, burgonyából, sárgarépából, almából álló saláta, amelyet tejszínnel készítenek.
Fülöp-szigetek
Aki imádja a karácsonyt, azzal jár a legjobban, ha egyenesen a Fülöp-szigetekre költözik, hiszen itt már szeptember végétől ünnepi hangulat uralkodik. Az éjféli mise után nagy lakomát csapnak a filippínók: nyárson sült malacot, sajtot, tavaszi tekercset, gyümölcssalátát és tésztát szoktak fogyasztani.
Litvánia
A tradicionális litván karácsonyi vacsora elkészítése sem nevezhető egyszerű műveletnek. Általában egy teljes hetet szánnak az előkészületekre. A vacsora nem tartalmaz húst és tejtermékeket, és kizárólag hideg fogások kerülnek az asztalra. Ilyen a paradicsomos hering, a kenyér, a gomba és egyéb zöldségek.
Japán
Akár hiszitek, akár nem, minden évben több mint 3,5 millió japán ünnepli a karácsonyt egy vödör KFC-ben vásárolt csirke társaságában. Hála egy rendkívül sikeres, 1970-es években futott reklámkampánynak… Mit tesz a megszokás! Szeretik még a grillcsirkét, és epertortát is szívesen fogyasztanak a jeles napon.
Argentína
Az argentin emberek egy sor különböző ételt készítenek karácsonyra, a legtöbb menü tartalmazza a vitel toné fogást. Ez egy hideg étel: vékony szeletekre vágott borjúhús kapribogyóval vagy kaprigyümölccsel és krémes tonhalszósszal.
Ukrajna
Az ukránok a karácsonyt január 7-én ünneplik, a vacsora pedig akkor veszi kezdetét, amikor az első csillag megjelenik az égen. Jellegzetes ételük a gabonából készülő puding, a kutia, valamint a húsmentes borscs és a varenyky, ez utóbbi olyan, mint a pirog, káposztával és burgonyával töltik meg.
Örményország
Más ortodox országokhoz hasonlóan itt is január 7-ére esik karácsony napja. Ghapamának nevezik azt a különleges sütőtökös fogást, amelyet csak karácsonykor és más jeles alkalomból készítenek el. A tököt rizzsel, mazsolával, olajos magvakkal és mézzel töltik meg, majd megpirítják.
Svédország
A svéd karácsonyi vacsora – nem meglepő módon – svédasztalos. Kerül az asztalra hal (általában hering), hideg felvágottak (sonka és kolbász), húsgolyós-burgonyás egyben sült étel, karamellizált burgonya, édességnek pedig rizspuding és sáfrányos kalács.
Forrás: Reader’s Digest