Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan kerül a narancs a karácsonyi zokniba?

2019. december 27.

A karácsonyi zokni az egyik legismertebb angolszász hagyomány. Ki ne látott volna már olyan filmet, amelyben vicces-aranyos zoknik lógnak a kandallók párkányáról? De hogyan kerülnek bele azok a bizonyos narancsok?

Bár a zoknik szokása nem hódít nálunk, a citrusok viszont annál inkább hozzátartoznak a karácsonyi ünnepkörhöz. Gyakran gurulnak bele a mikuláscsomagba, ha pedig gazdagon megszurkáljuk szegfűszeggel, kellemes illatot csempészhetünk velük az otthonunkba.

Az egyik eredetsztori Szent Miklós legendájával kapcsolja össze a narancsokat, a történet szerint ugyanis Miklós három erszényre való aranyat adott egy szegény embernek, amely aztán biztosította a megajándékozott három lányának fényűző esküvőjét. Ekkortól vált Szent Miklós a nagyvonalúság példaképévé, a narancsok pedig az arany szimbólumává.

Mások viszont úgy hiszik, hogy a nagy gazdasági világválság idejéből származik a szokás, amikor a legtöbb család nem engedhette meg magának a karácsonyi ajándékok és édességek vásárlását. Inkább narancs és dió került a fa alá.

Egy harmadik magyarázat szerint a narancs emlékeztetőül szolgál: osszuk meg másokkal, amink van, hiszen a december az önzetlen adakozás, ajándékozás hónapja. És mivel a narancs könnyen felcikkezhető, egy-egy gerezd valamennyi szerettünknek juthat belőle.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.