Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan kerül a narancs a karácsonyi zokniba?

2019. December 27.

A karácsonyi zokni az egyik legismertebb angolszász hagyomány. Ki ne látott volna már olyan filmet, amelyben vicces-aranyos zoknik lógnak a kandallók párkányáról? De hogyan kerülnek bele azok a bizonyos narancsok?

Bár a zoknik szokása nem hódít nálunk, a citrusok viszont annál inkább hozzátartoznak a karácsonyi ünnepkörhöz. Gyakran gurulnak bele a mikuláscsomagba, ha pedig gazdagon megszurkáljuk szegfűszeggel, kellemes illatot csempészhetünk velük az otthonunkba.

Az egyik eredetsztori Szent Miklós legendájával kapcsolja össze a narancsokat, a történet szerint ugyanis Miklós három erszényre való aranyat adott egy szegény embernek, amely aztán biztosította a megajándékozott három lányának fényűző esküvőjét. Ekkortól vált Szent Miklós a nagyvonalúság példaképévé, a narancsok pedig az arany szimbólumává.

Mások viszont úgy hiszik, hogy a nagy gazdasági világválság idejéből származik a szokás, amikor a legtöbb család nem engedhette meg magának a karácsonyi ajándékok és édességek vásárlását. Inkább narancs és dió került a fa alá.

Egy harmadik magyarázat szerint a narancs emlékeztetőül szolgál: osszuk meg másokkal, amink van, hiszen a december az önzetlen adakozás, ajándékozás hónapja. És mivel a narancs könnyen felcikkezhető, egy-egy gerezd valamennyi szerettünknek juthat belőle.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!