Karácsonyi kekszek gyorsan és egyszerűen
2020. December 23.Üres még az egyik kínálótál vagy kekszes doboz? Ez csak annyit jelenthet, hogy ideje nekiállni a következő finomságnak! Ha több időnk van, válasszunk hagyományos vagy például zabos linzert, ám ha semmi kapacitásunk szaggatni és díszíteni, akkor sem kell lemondanunk a házi aprósütikről.
Kókuszhabcsók
Ez a süti a maradék tojásfehérjék eltüntetéséhez is tökéletes. Verjünk habbá 3 tojásfehérjét, és először keverjünk hozzá 70 g porcukrot. Adjunk hozzá apránként további kb. 130 g porcukrot és 200 g kókuszreszeléket, majd pár csepp citromlevet. Ha már szép fényes és kemény, masszív a hab, töltsük habzsákba, és nyomjunk kis kupacokat belőle egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Süssük alacsony hőfokon szilárdulásig, majd hagyjuk résnyire nyitott sütőajtó mellett a sütőben kihűlni.
Sütés nélküli keksz
A lehető legegyszerűbb „kekszhez” csak két hozzávalóra lesz szükségünk, 400 g csokira és 100 g kukoricapehelyre. A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, majd keverjük össze a kukoricapehellyel. Tegyünk belőle egy sütőpapírral bélelt tányérra kis halmokat, és hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni.
Omlós tésztájú kekszek
A hagyományos kekszek kedvelői számára az örök klasszikus, fent már említett linzertésztát (vagy annak egy variánsát) ajánljuk. Nézzünk pár tippet ehhez a tésztához is!
1. Az omlós tésztát minél gyorsabban és hideg kezekkel gyúrjuk össze.
2. A tészta kinyújtásához ne használjunk túl sok lisztet, mert megváltozhat a tészta összetétele.
3. Ha teljesen homogén tésztát szeretnénk, a felhasználandó lisztet és porcukrot szitáljuk le.
4. Amennyiben a keksznek csak a tésztáját tudjuk elkészíteni, egyszerűen tegyük fagyasztóba felhasználásig.
5. Ha azt szeretnénk, hogy a kekszek a mézeskalácshoz hasonlóan megpuhuljanak, tegyük pár szelet alma társaságában egy kekszes dobozba. Az almaszeleteket időnként cseréljük le frissre, nehogy megpenészedjenek.
Forrás: Frisch Gekocht