Kamut egyszeregy – mit kell tudni erről a búzaféléről?
2021. January 18.A kamut a Khoresan búza egyik fajtája, amelyet egy apa-fia páros kezdett el termeszteni az Egyesült Államokban. A Khoresan búza Irán Khoresan tartományából származik, nagyobb szemű a legtöbb gabonafélénél, és különösen gazdag fehérjében, rostban, B-vitaminban, mangánban, valamint vasban. Könnyen emészthető, és ami még fontosabb, változatosan felhasználható, manapság készül belőle pizzatészta és például sör is.
Mit készíthetünk belőle?
Mindent, amit teljes kiőrlésű lisztből szoktunk. A lisztből süthetünk palacsintát, süteményt, kenyeret, sőt zsemlemorzsa is kapható belőle, amivel panírozhatunk, vagy használhatjuk húsgombócok kötőanyagának.
Milyen az íze?
Hasonló a hagyományos búzához, és egy kicsit emlékeztet a pirított dióra.
Hogyan tároljuk?
Légmentesen zárható dobozban, esetleg a dobozt betehetjük a hűtőszekrénybe. Figyeljünk a szavatossági idejére.
Egészséges?
A többi ősgabonához hasonlóan tele van hasznos tápanyagokkal, gazdag fehérjében, cinkben, foszforban, magnéziumban, B1- és B3-vitaminokban, szelénben, mangánban és egy sor antioxidánsban. Fontos tudni viszont, hogy nem gluténmentes.
Forrás: the spruce Eats