Jó tudni: ez a különbség az ételallergia és az étel-intolerancia között
2022. July 30.Az allergiák és az intoleranciák szervezetünket másképp befolyásolják. Allergia esetén bizonyos típusú élelmiszerek fogyasztásának hatására káros immunreakciót váltunk ki szervezetünkből.
Az intolerancia ezzel szemben azt jelenti, ha valamilyen élelmiszer megemésztése nehézséget okoz, és olyan tünetekkel jár mint a puffadás, a hasi fájdalmak és a hasmenés. Számtalan oka lehet, a tejtermékek esetén például egy enzim hiánya a szervezetben, érzékenység bizonyos adalékanyagokra, vagy egy gyakori betegség, az IBS (irritábilis bél szindróma) jelenléte.
Az intolerancia tünetei általánosságban véve kevésbé súlyosak, mint az allergiáé, utóbbi járhat hasi fájdalommal, hasmenéssel és hányással, rosszullétekkel, ájulással, viszketéssel, megdagadt ajkakkal, nyelv-, torok- és szájviszketéssel, zihálással, orrdugulással, illetve légzési nehézségekkel. Legtöbbször gyors orvosi beavatkozást igényel.
Milyen ételek váltanak ki leggyakrabban allergiás reakciókat?
Az ételallergiákat 90%-ban az alábbi nyolc élelmiszer, élelmiszertípus okozza: rákok és kagylók, tojás, hal, tej, mogyoró, szója, diófélék (dió, mandula, pekándió), búza. Ezekből még kis mennyiség elfogyasztása is súlyos allergiás reakciót válthat ki közvetlenül a fogyasztást követően. A gyerekek nagyobb eséllyel növik ki a tej-, tojás- és szójaallergiájukat, mint a mogyoró-, hal- vagy rákallergiát.
Tipp: Hallottál már az égő száj szindrómáról?
Mire figyeljünk idegen helyen étkezés esetén?
Bizonyos étteremfajták nagyobb kockázatot jelentenek, például a svédasztalos éttermek, pékségek és olyan ahol helyek, ahol előre elkészített ételeket árusítanak (gyorséttermek), mert ezeknél magasabb a keresztszennyeződés valószínűsége. Az étteremláncok mindenhol ugyanazokat az ételeket kínálják, valamint ugyanazokat az alapanyagokat használják, ha egy láncban megbízunk, akkor mehetünk ugyanannak a láncnak egy másik éttermébe is.
Kérdezzünk! Nem mindegy, hogy a vegetáriánus fogást ugyanabban az olajsütőben készítik-e, mint a halételeket. Emiatt egyébként érdemes az olajban sült fogásokat alapvetően mellőzni. Vigyázzunk a desszertekkel is, mivel sok étterem rendeli, és nem helyben készíti, így a személyzet nem tudhatja teljesen pontosan, mekkora kockázatot jelent a fogyasztásuk.
Kapcsolódik:
Forrás: A Healthier Michigan