Jó fehérjeforrások-e a zöldségek?
2019. June 3.A táplálkozással foglalkozó cikkek, magazinok egyik gyakran boncolgatott témája a növényi fehérjék kérdése. Vajon megoldható a fehérjebevitel kizárólag zöldségekből? Mi a helyzet azokkal, akik vegán életmódot folytatnak, és nem csak húst, hanem tejtermékeket és tojást sem fogyasztanak?
Tény, hogy a zöldségfélék rendkívül tápláló élelmiszereknek számítanak, de a legtöbbjükből nem tudunk fehérjében dús ételeket készíteni. Bár egyes zöldségféléknek lehet kimondottan magas a fehérjetartalma, azonban ha összehasonlítjuk például a babbal és más hüvelyesekkel, vagy a quinoával és a szójával, akkor láthatjuk, hogy egyedüli fehérjeforrásnak nem teljes értékűek és kielégítőek. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben csak zöldségféléket eszünk, valószínűtlen, hogy elég fehérje kerül a szervezetünkbe. Természetesen, aki jól érzi magát a bőrében a vegán életmód hatására, nem szükséges feladnia azt, hiszen nem csak csirkehússal, tojásokkal és hallal lehetséges szervezetünkbe juttatni a megfelelő mennyiségű fehérjét, létezik több növényi lehetőség a zöldségeken kívül is.
Mely zöldségek tartalmazzák a legtöbb fehérjét?
Igyekezzünk minél több zöldséget becsempészni az étrendünkbe, válogassunk a szezonálisak közül. Ideális esetben minden étkezés része egy adagnyi belőlük, és ha fehérjében gazdag zöldségfélét fogyasztunk, azzal rögtön két legyet ütünk egy csapásra. Nézzük, melyek a leggazdagabbak fehérjében! A mennyiségek 100 g-ra vonatkoznak.
– kukorica: 9 g
– spirulina (alga): 5 g
– zöldborsó: 3 g
– brokkoli: 3 g
– burgonya: 3 g
– gomba: 3 g
– spárga: 2 g
És melyek a legjobb növényi fehérjeforrások?
A vegánok számára a növényi fehérje létfontosságú, de azoknak is jó választás, akik egy kis színt és változatosságot szeretnének vinni az étrendünkbe anélkül, hogy feláldoznák annak táplálkozástani értelemben vett kiegyensúlyozottságát. Ebből a szempontból a legjobb a szója (edamame vagy tofu), a bab, a quinoa, a csicseriborsó és a földimogyoró.
Forrás: popsugar