Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Jazz és bor Szentendrén

Szeptember utolsó hétvégéjén a boré és a jazzé a főszerep Szentendrén. A kiállító borászok mellett helyi kötődésű borászatok, borkereskedések várják az érdeklődőket a belvárosban, ahol kulturális és gasztronómiai programokat is kínálnak. 
2017. September 28.

 Ma már kevésbé közismert, hogy Szentendre és környéke egykor jelentős szőlő- és bortermelő vidék volt – idézte fel Solymosi Heléna, a város kulturális központjának igazgatója. 
    Szentendrén a borkultúrának nagy hagyománya volt, a város és vidéke híres volt például a kadarkájáról, olyannyira, hogy még exportáltak is belőle a „rác ürmössel” együtt. Az 1880-as évek filoxérajárványa azonban kipusztította a szőlőtőkéket, és helyükbe gyümölcsösök léptek. Az egykori bortermelésnek ugyanakkor máig megmaradtak a nyomai, mert a valamikor több mint tíz kilométer hosszú pincerendszerből még látogathatók épségben maradt szakaszok. 
    Erre a múltra is utal borfesztivál – folytatta az igazgató, hozzátéve, hogy a Pezseg a Fő tér elnevezésű programban már péntek déltől a pezsgőkre, habzó borokra és fröccsökre irányul a figyelem. 
    Péntek délutántól a jazz és a swing is felhangzik, szombaton és vasárnap pedig többek között a Dunakanyar Jazz Quartet hallható Borbély Mihállyal, a Hot Jazz Band vagy Török Ádám és a Mini Trió. A három nap alatt folyamatosan szól a zene Szentendre történelmi belvárosában és a Dunaparton, ahol egész nap a bor és a szőlő témájához kapcsolódó rendezvények lesznek. 
    A gasztronómiai ételkínálatot a helyi éttermek, termelők és szolgáltatók biztosítják egyedi menüsorokkal, különleges borvacsorákkal és borkostolókkal, a Tourinform iroda szervezésében pedig tematikus sétákra, kóstolóval egybekötött hajókirándulásokra, szakmai előadásokra és boros-zenés tárlatvezetésekre is sor kerül a három nap alatt. 
    A programokról a http://www.szentendreprogram.hu/ oldalon lehet tájékozódni.

 

Forrás: MTI

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rozmaringos, fehérboros csirke szőlővel és őszibarackkal

Rozmaringos, fehérboros csirke szőlővel és őszibarackkal

Őszibarackkal, szőlővel és rozmaringgal készülő sült csirkecomb, ami hétvégi családi ebédre vagy vendégségre is kiváló.
Vörösboros forró csoki

Vörösboros forró csoki

Szigorúan felnőtteknek való tartalom!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!