Ismerd meg a fogyás élettanát: az inzulinérzékenység javítható
Napjaink egyik legtöbbeket érintő népbetegsége az inzulinrezisztencia (IR), amely a cukorbetegség előszobája, és amelyről elsőre az ugrik be sokaknak, hogy nehezebbé, vagy akár teljesen lehetetlenné válik mellette a fogyás. Ezt az állapotra jellemző magas inzulinszint okozza. A sejtek alacsonyabb inzulinérzékenysége, az anyagcsere-folyamatok sérülése az egészségtelen étrend mellett az egészségesnek hitt, de valójában destruktív csodadiéták folyománya is lehet. És nem csak a zsírpárnák miatt komoly és kezelendő; hosszútávon 2-es típusú cukorbetegséggé is alakulhat. A jó hír, hogy megfelelő étrenddel és életmóddal sejtjeink inzulinérzékenysége javítható, a károsodott anyagcsere helyretehető.
Milyen az egészséges anyagcsere-állapot?
Minden étkezés megemeli a vércukorszintet, erre a hasnyálmirigy inzulintermeléssel reagál. Az inzulin viszi a vérben lévő cukrot, más néven glükózt a sejtekbe, hogy azok energia gyanánt használják fel. A megmaradt glükóz zsír formájában elraktározódik – megfelelő inzulinérzékenységű sejtek és egészséges életmód mellett nem lesz belőle túl sok. Ha azonban a sejtek inzulinérzékenysége csökken, az megbillenti a helyes anyagcserét.
Mitől csökkenhet a sejtek inzulinérzékenysége?
Mint a legtöbb rendellenességnek, ennek is lehetnek örökletes okai, ám az egészségtelen életmód nagyban növeli az anyagcserezavarok és az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét. A rendszertelen, illetve túl gyakori evés, a túlságosan nagy adagok és a finomított szénhidrátok fogyasztása mind újabb és újabb glükózlöketet, ezzel inzulincsúcsot jelentenek, amelyek hatására a sejtek egyre nehezebben reagálnak az inzulinra, azaz csökken az inzulinérzékenységük. Ennek eredményeként az inzulinszint magas marad, és a szervezet elkezd raktározni: a magas inzulin köti a zsírt. „Nem csupán az egészségtelen ételek, hanem akár a veszélyes, nem szakmai alapokon nyugvó divatdiéták is okozhatják az anyagcsere károsodását” – hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Kitti orvos, aki szerint kifejezetten a csodadiéták tehetnek arról, hogy az inzulinrezisztencia mára elterjedt betegség lett.
Hogyan étkezz a megfelelő inzulinérzékenységért?
Amellett, hogy nehézkessé vagy lehetetlenné válik a zsírpárnák ledolgozása, a kezdődő és már kialakult inzulinrezisztencia leggyakoribb tünetei közé tartozik a hirtelen rád törő fáradtság, enerváltság és álmosság, remegés, izzadás, szédülés vagy akár ájulás is. Ennek oka, hogy az inzulinrezisztencia miatt a sejtek nagyon nehezen tudják csak felhasználni a vérben lévő cukrot. Ezt meg kell „gyógyítani”.
Evés, mozgás, pihenés
A sokat emlegetett napi ötszöri-hatszori étkezés elterjedt módszer, azonban Dr. Farkas Kitti szerint egyáltalán nem jó ötlet az inzulinháztartás szempontjából. „Az öt étkezéssel az a probléma, hogy pusztán a tünetet próbálja enyhíteni. A gyakori etetés csökkenti az éhségérzetet és kiigazítja a vércukrot, de magát a kiváltó okot – azaz a magas inzulinszintet – nem kezeli. Ha ugyanis napi ötször vagy még többször étkezünk, akkor állandóan magasan tartjuk a vércukorszintünket, a hasnyálmirigyünk pedig folyamatosan fogja termelni az inzulint, amíg ki nem merül” – fogalmaz Dr. Farkas Kitti orvos, aki azt is kiemeli, hogy szénhidrátbevitelünket igazítsuk a napszaki vércukor ingadozáshoz is, és ebédünk legyen a legtartalmasabb. Emellett az orvos a természetes alapanyagok fontosságát hangsúlyozza. A manapság szintén felkapott és a fogyókúrázók körében is nagyon terjedő csodadiéták kapcsán arra int: ne higgyünk a feldolgozott, fogyasztószernek kikiáltott, csomagolt műételekben.
A rendszeres testmozgás szintén elengedhetetlen. A sport nemcsak a zsírégetés fokozása és az izmok növelése miatt fontos, hanem azért is, mert maga az intenzív testmozgás javítja a sejtek inzulinérzékenységét. A destruktív stressz szintjének mielőbbi csökkentése és a pihentető, minőségi alvás szintén kikerülhetetlen összetevője az egészséges, IR-mentes anyagcserének. „Ha pedig kifejezetten foglalkoztat bennünket a fogyás kérdése is, akkor ne feledjük, hogy mindenekelőtt nem csupán fogyókúrában, hanem életmódváltásban kell gondolkodni, nulladik lépésként pedig – ahogy Dr. Farkas Kitti fogalmaz – el kell tüntetni a korábbi, sikertelen fogyókúrák hatásait. Így lehet elkezdeni rendbe tenni az anyagcserét. A sejtek inzulinérzékenységének javításával be tud indulni a zsírfelhasználás is, újra tudunk majd fogyni.”