Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Íme 6 érdekes tévhit a kávéról

2017. January 17.

Évente több milliárd liter kávé fogy a világon. Az eddigieknél sokkal jobban vágyunk valami különlegesre akkor is, ha kávéról van szó. Ez egy olyan ital, amit imádunk utálni. Annak ellenére, hogy az emberek 2/3-a naponta iszik kávét, közben mégis azon izgulnak, hogy vajon egészséges-e. A kávé finom és élvezetes. És sokszor arról, ami finom, automatikusan azt gondoljuk, hogy káros. Azért ne menjünk ennyire messzire. Kutatások azt bizonyítják, hogy a kávé javítja a reakcióidőt és az éberséget, ami pl. autóvezetés közben kulcsfontosságú lehet. A kávéfogyasztás segíthet a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió és a Parkinson kór megelőzésében. De mennyi kávét igyunk? Szakértők szerint 400 mg koffein naponta teljesen rendben van. Ez kb. 170ml eszpresszónak felel meg.

1. A kávé dehidratál

Még senki nem kötött ki a sürgősségi osztályon kiszáradási tünetekkel azért, mert sok kávét ivott. Sőt, a legújabb kutatások szerint, 13 különböző italt vizsgálva, a kávé még a vízzel való összehasonlításban is jól szerepelt.

   2.  Minél sötétebb a pörkölés, annál jobban élénkít

Ha egy kis ébresztőre vágysz, egy mély, sötét pörkölés jó választásnak tűnhet. De a világos pörkölés az, ahol a legtöbb koffeint találhatjuk. Pörkölés közben a kávé koffeintartalma elég, ahogyan a zöld kávébabok először aranyszínűvé, majd feketévé válnak. Ha egy erős löketre van szükségünk, válasszunk világosabb pörkölésűt, így kb. 39 százalékkal több koffeinhez jutunk, mint egy sötétebb testvérrel.

  3.  Szívproblémák esetén csak koffeinmentes!

Az igaz, hogy a koffeintartalmú kávé úgy működik, mint az adrenalin, erősebb és gyorsabb munkára ösztönzi a szívet. Így nem meglepő, hogy szívritmuszavarral küzdőknek nem ajánlják a kávéfogyasztást. De ez túlzott óvatosság is lehet. Egy múlt évben készült tanulmány úgy találta, hogy a koffeintartalmú italok, így a kávé sem okoz problémát idősebb, szívritmuszavarral küzdő páciensek esetében. Magyarul: ha a kávé nem befolyásolja a beteg pulzusát, akkor rendszeres orvosi ellenőrzés mellett engedélyezett a kávéfogyasztás.

  4. Az instant kávé rosszabb

Ha az ízt vesszük alapul, lehet benne némi igazság, de az antioxidáns tekintetében semmiképpen. Sőt, vannak olyan anyagok, amelyekből a instant többet tartalmaz, mint a frissen főzött. Ilyen pl. a klorogénsav, ami csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, hiszen lassítja a cukor felszívódását a vérből.

 5. Minél több kávét fogyasztunk, annál többre vágyunk

Az való igaz, hogy függőséget tudunk kialakítani, ha egyre több kávét fogyasztunk. Ha annyit fogyasztunk, amitől már nagyon felpörgünk, a szervezetünk meglehetősen gyorsan megtanulja tolerálni, és így szabályozni önmagát. A kutatások szerint 6 genetikai csoportot tudunk megkülönböztetni aszerint, hogy miként reagálunk a kávéra. Ez lehet a magyarázat arra, hogy miért érezheti jól magát valaki 4 csésze után is, míg mások órákig pörögnek akár 1 adag után is.

6.  Egy csésze kávé edzés előtt segíthet a kitartásban

Nem mindig. Sokaknak a kávé stimuláló hatása következtében könnyebbnek tűnik az edzés. Ám ha érzékeny a gyomrunk, vagy ha általában nem szoktunk kávét inni edzés előtt, néhány korty kávé edzés előtt alaposan feladhatja a leckét az emésztő rendszerünknek. Természetesen az is személyfüggő, hogy kinek milyen mennyiség segít az edzésben. Nagyon széles a skála: 1-2 adag általánosan elfogadhatónak tűnik, de akad, akinek többre van szüksége. Mindenkinek saját magának kell megtapasztalnia, hogy neki mi az a mennyiség, ami még nem gátolja.

 

 

Forrás: eatingwell.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!