Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

II. Erzsébet előtt tisztelgünk: ezt ehette az uralkodó utolsó napjaiban

2022. September 9.

Egy korszak véget ért, szeptember 8-án délután elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság és további 14 nemzetközösségi állam királynője, az anglikán egyház feje. A több mint 70 éven át uralkodó királynő születésekor nem sok esélye volt annak, hogy trónra kerüljön, 10 éves koráig fel sem merült ennek lehetősége. Ennek ellenére Erzsébet felnőtt a feladathoz, és minden idők egyik legerősebb példaképévé emelkedett kitartásával, empátiájával, diplomáciai érzékével és fegyelmezett munkabírásával. 

II. Erzsébet az utolsó pillanatig dolgozott: halála előtt 48 órával még ő fogadta az új brit miniszterelnököt, Lizz Trusst, igaz, a Buckingham Palota helyett Balmoralban, ahol orvosi felügyelet alatt állt. A friss fotókon látható törékeny, de mosolygó asszony láttán sokak szíve szorult össze, különösen, amikor Erzsébet kezét is látták, amelyet már – minden bizonnyal – súlyos helyi keringési zavar színezett sötétre. Jól látszódott az is, hogy Erzsébet jó pár kilót fogyott még a nyári, jubileumi ünnepségen készült formájához képest is.  

Ez a torta minden, ami II. Erzsébet: ezt lehet tudni a platina jubileum fő édességéről

Darren McGrady, Erzsébet korábbi séfje a Telegraphnak arról beszélt, hogy valahányszor Erzsébet betegeskedett, szinte mindig ugyanazt kérte: reggelire eperdzsemes kenyeret evett héj nélkül (a szendvicseket is héj nélkül kérte), hogy ezzel is kímélje gyomrát, majd ebédre grillezett halat kért, köret nélkül: se rizst, se tésztát, se krumplit nem fogadott el hozzá. Ha nagyon rosszul volt, kihagyta a délutáni teát, és uzsonnára csak egy mangót fogyasztott el. 

„Mindig nagyon fegyelmezett volt e téren is, ha nem volt étvágya, valamit akkor is próbált enni, hogy mielőbb erőre kapjon, és visszatérhessen a munkához. Azt, amit orvosai tanácsoltak, mindig, minden körülmények között betartotta” – mondta a volt séf, McGrady, aki 15 éven át volt Erzsébet séfje, de annak idején Diana és Károly mellett is dolgozott.

Nem tudni tehát, mi lehetett Erzsébet utolsó vacsorája, de elképzelhető, hogy az utolsó időkben már jobbára csak infúziót kapott – talán épp ezért is jelent meg a kezén a már említett elszíneződés. Akárhogy is, kötelességét az utolsó pillanatig teljesítette, és a királyi család közleménye szerint békésen, családja körében hunyt el. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

History of the Monarchies? (@historyofthemonarchies) által megosztott bejegyzés

II. Erzsébet asztalánál – A brit uralkodói család táplálkozási szokásai

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

II. Erzsébet késsel-villával eszi a banánt

II. Erzsébet késsel-villával eszi a banánt

És ez csak egy a sok furcsa szokás közül

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!