Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így válaszd ki és gondozd a mikulásvirágot, hogy sokáig szép legyen

2020. December 21.

Világszerte a mikulásvirágok színes levelei jelzik, hogy elérkeztünk az év egyik legszebb időszakához: a mikulásvirág hozzátartozik a karácsony különleges hangulatához. A növények már hetekkel az adventi naptárunk első ajtajának kinyitása előtt is virágba borulnak. Ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjanak a következő időszakban, fontos néhány dologra odafigyelni, ugyanis a mikulásvirágok gondozása nem a legegyszerűbb feladat. Ezért a Stars for Europe szakértői most megosztják a tippjeiket arról, hogyan tarthatjuk a legjobb formában kedvenc növényeinket hosszú heteken át. 

 

Hogyan válassz?

Ha jó minőségű növényt választasz, és megfogadod a lenti tanácsokat, a mikulásvirág sokáig szép és egészséges marad. A kiváló minőségű növényt sértetlen leveleiről és közepén apró, bimbózó sárga virágairól ismered fel. A talaj nem lehet sem kiszáradt, sem nedves. Egy igazi gondoskodó kereskedő a mikulásvirágokat távol helyezi el az üzlet huzatos bejárati területétől. Fontos, hogy a mikulásvirágot papírba csomagoltasd a hazautazáshoz, ezáltal védve a huzattól és a 12 fok alatti hőmérséklettől. Ez megvédi a kezdetben láthatatlan károktól, ami néhány nappal később a levelek idő előtti elvesztéséhez vezethet.

 

Fényben és melegben érzi jól magát a mikulásvirág

A mikulásvirágok leginkább meleg, fényes és huzatmentes helyen érzik otthon magukat. A hőmérséklet 15 és 22 fok között ideális, így tökéletes hely számukra a hálószoba vagy a nappali. A mikulásvirág a trópusi Mexikóból származik, ezért nem meglepő, hogy sok fényre van szüksége: a téli hónapokban a déli fekvésű ablak mellett a legboldogabb. A közvetlen napfény nem jelent problémát, mivel éghajlatunkon október közepétől kezdve nem áll fenn annak a veszélye, hogy túl sok napfény érje a leveleket, az elegendő fény azonban fontos a növény növekedéséhez és fejlődéséhez. A huzatot viszont nem szereti, ezért mindig védett helyen kell tartani.

 

Hogyan öntözd?

A mikulásvirágoknak különböző mennyiségű vízre van szükségük, a helytől, a szoba hőmérsékletétől, a növény és a kaspó méretétől függően. A szokásos, 13 cm átmérőjű kaspóban lévő növénynek legfeljebb egy kis pohár vízre, körülbelül 0,2 literre van szüksége. Ez megakadályozza a földben lévő nagy pórusok eltömődését és nem öntözzük túl a növényt. A kicsi mikulásvirágoknak nem szabad egynél több pohár vizet adni. A felesleges vizet, ami tíz perc után marad, távolítsuk el.

A mikulásvirágot akkor öntözd, amikor a földje már láthatóan kiszáradt. Ez lehet akár minden nap is, ha a növény közel van a radiátorhoz egy száraz levegőjű szobában, vagy akár minden másnap vagy harmadnap, ha a szoba más pontján helyezted el. Ez könnyen ellenőrizhető a virág megemelésével – ha könnyű, akkor itt az ideje az öntözésnek. A kicsi mikulásvirágokat érdemes minden nap ellenőrizni. Öntözheted ezeket a növényeket alulról áztatva is, ez a normál öntözésnél jobban átitatja a földet. Ha kétségeid vannak, tartsd a mikulásvirágot szárazabban (semmiképpen ne legyen túl nedves), és inkább öntözd gyakran kevesebbet, minthogy ritkán, de nagy mennyiségű vízzel. A mikulásvirág különösen tartós, ha a vásárlást követő negyedik hét után hetente egyszer folyékony tápoldatot adsz az öntözővízhez a csomagoláson előírt mennyiségben. 

 

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

4 ok, hogy kávé filtert tegyünk a virágágyásba

4 ok, hogy kávé filtert tegyünk a virágágyásba

A szobanövények életet visznek a lakásba, így érdemes őket gondosan ellátni, hogy minél tovább ragyoghassanak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!