Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így tedd izgalmasabbá az egészséges ételeket!

2021. February 19.

Az egészséges étkezés egyik kulcspontja, hogy zömében otthon készíted el a napközben elfogyasztott ételeidet. Ez időigényesnek tűnik, pedig ha belegondolsz, mennyit állsz sorban egy nap az üzemi menzán, a kávézóban és a kisboltban, abból már bőven kijön annyi idő, ami alatt otthon összedobsz valamit, ami nem csak finom, de tápláló is.

Párosíts!

Az, hogy előre elkészíted az ételeidet, nem azt jelenti, hogy minden nap ugyanazt kell enned. Mindig legyen egy vagy két alapanyag, amit nagy mennyiségben készítesz (pl. rizs, bulgur, reszelt répa, szósz, stb.), és ezt variáld. Egyik nap rizssaláta, másik nap egy szelet csirkemell, harmadik nap hal a kedvenc mártásoddal. Így időt is spóroltál, és nincs is undorod az egyhangúságtól a harmadik napra.

Alkosd meg a saját, titkos szószodat!

Legyen egy aduász szószod, ami mindenhez illik és bármikor szívesen eszed. Mik a kedvenc fűszereid? A gyömbér-chilli-lime pl. igazi szentháromság, de van, aki a pesztóért rajong. Ezeket bármikor kombinálhatod egy jó salátával, egy szelet hússal vagy akár tésztával is. Ha mindig van egy üveggel a hűtődben, van mihez nyúlni akkor is, ha épp nem akarsz fél napot a konyhában pepecselni.

Helyettesítsd a köretet zöldségekkel!

No, nem az egészet! A vegyes köret nem csak a rántott sajt mellett él meg rizs-hasáb formájában. Ha bulgurt készítesz, de úgy érzed, ez önmagában még nem ad elég ízélményt, készíts mellé párolt zöldséget, fele-fele arányban. A köretek ilyetén való módon való felosztása sokkal változatosabban hat, és a szervezeted is sokkal több rosthoz és vitaminhoz jut majd.

Fotó: 123 RF

Őrületes fűszerek

Minden szakács titkos fegyverzete a fűszer paletta, amiből gazdálkodik. Végtelen mennyiségű variációja létezik a fűszerezésnek. Mindenkinek megvannak a kedvencei, de néha kacsingass a komfortzónádon kívülre is! Inspirációnak vedd alapul különböző nemzetek konyháit: a mexikóiak például rengeteg chilit, lime-ot és jalapenot használnak, míg egy jó görög ételből soha nem hiányozhat a fahéj!

Dobozolj!

Ha már egyszer nekiugrottál a konyhának, előre porciózd ki az elkövetkezendő pár napban elfogyasztandó adagjaidat! Így mindig kéznél lesz az aznapi ebéded, és sokkal kevesebb eséllyel fogsz kikötni ez gyorsétterem bejárata előtt farkaséhesen, minden mindegy alapon. Igyekezz gusztusosan összerakni a doboz tartalmát, így sokkal vonzóbb lesz ez az opció, mint az ízfokozókkal teletömött, ám sokkal egészségtelenebb társai!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!